Ako lacno a ekologicky zvládnuť jarné upratovanie?

15.03.2023

Dlhým zimným večerom je pomaly koniec. Dni sa postupne predlžujú, teploty stúpajú a príroda sa prebúdza zo zimného spánku. Spolu s ňou sa môžeme z letargie vytrhnúť aj my. Napríklad obľúbeným jarným upratovaním nášho príbytku

Ako ho zvládnuť bez vrások, chaosu a efektívne? Pozrite sa na niekoľko našich rád a tipov:

 

Skôr než začnete s upratovaním, vytrieďte nepotrebné veci

 

Nastavte svoju myseľ na upratovanie už skôr a skúste celý týždeň postupne triediť, vyhadzovať alebo recyklovať veci. Na začiatok stačí hodinka denne. Platí to najmä v prípade, ak je váš dom či byt zahltený zbytočnosťami.

A nie, nepoužívajte vetu: “To sa mi ešte určite zíde.”

Ak si to poviete pri veciach, ktoré ste nevideli aký je rok dlhý, klamete len samých seba.

Ďalším tipom, ktorý vám môže výrazne pomôcť a uľahčí prípadný chaos, je triedenie po kategóriách. Iste, poviete si, že najlepšie bude triedenie jednotlivo po miestnostiach.

V pondelok kuchyňa, v utorok spálňa, v stredu obývačka. Skúste to opačne.

Povedzte si: “Dnes triedim oblečenie.” A je jedno, či sa nachádza vo vstavanej skrini na chodbe, alebo v šatníku. Na druhý deň môžete začať triediť a recyklovať napríklad knihy.

Pri každom predmete, ktorý sa rozhodnete vyradiť a vyhodiť sa najskôr zamyslite nad tým, či nepoznáte niekoho, komu by mohol pomôcť. S úplným vyhodením rátajte ako s poslednou možnosťou. Pokúste sa nepotrebné veci darovať alebo ich predajte na internete.

 

Stanovte si v upratovaní systém

 

Predstavte si, že teraz je váš príbytok zbavený celej kopy nepotrebných vecí. Tie ste buď darovali, vytriedili alebo zrecyklovali a vám sa teraz ľahšie dýcha.

Najvyšší čas začať so samotným upratovaním.

Ani pri ňom však netreba zabúdať na vopred stanovený jednoduchý systém, ktorý môžete uplatniť vo všetkých miestnostiach. Vždy začínajte s upratovaním zhora smerom dole.

Najskôr vyzametajte kúty a pavučiny, neskôr sa presuňte k stropným svietidlám, oknám a utieraniu prachu na poličkách. Podlahy, parkety, dlažbu či koberce si vždy nechajte na koniec.

Poradie izieb je viac-menej na vás. Odporúčame však končiť v kúpeľni. Pýtate sa prečo? Je za tým úplne jednoduchý dôvod. V kúpeľni totiž strávime pri upratovaní najviac času. Od napúšťania čistej vody až po vylievanie tej špinavej.

 

Na čo si dať pri jednotlivých izbách pozor?

 

Dobre, teraz máme náš príbytok zbavený zbytočností. Takisto vieme, ako upratovať tak, aby sme zbytočne nerobili žiadnu prácu dvakrát.

Viete ale, na čo pri upratovaní jednotlivých miestností dávať najväčší pozor a kam sústrediť svoju pozornosť?

Začnime kuchyňou. V kuchyni trávime za bežných okolností najviac času a stretáva sa tam celá naša rodina.

Okrem toho, varievame tam. Preto by sme sa mali zamerať predovšetkým na odolnú špinu a mastnotu na obkladačkách, digestore a kuchynských skrinkách.

Nemusíte siahať po agresívnej chémii, mastnotu spoľahlivo odstráni aj zmes pripravená z octu, sódy bikarbóny, citrónovej šťavy a teplej vody. Nezabudnite na filtre v digestore a odtoky. Tie jednoducho vyčistíte ponorením do teplého octu.

Zvýšenú pozornosť venujte čisteniu chladničky. Predsa len, skladujete v nej potraviny, ktorými kŕmite všetkých vašich blízkych. Ak chladnička aj po dôkladnom vyčistení zapácha, postavte do nej misku s kávou, rozrezaný citrón alebo rozkrojené jablko. Tie by mali neutralizovať nepríjemné pachy.

A pamätajte aj na odmrazenie mrazničky!

Mastnotu spoľahlivo odstráni aj zmes pripravená z octu, sódy bikarbóny, citrónovej šťavy a teplej vody.

 

Čo s podlahou a oknami?

 

Vo väčšine prípadov u podláh postačí zametanie, povysávanie a umývanie teplou mydlovou alebo jarovou vodou. Ak vaše dlaždice strácajú časom lesk, použite na ne jednoduchý roztok vody a octu v pomere 1:1.

A ako najlepšie vyleštite okná? Každá gazdinka bude odporúčať svoj vlastný zaručený recept. U nás funguje 1 šálka vody zmiešaná s 1 šálkou liehu a polievkovou lyžicou octu. Šetrite svoju pokožku a nasaďte rukavice.

 

Na čo nezabudnúť v kúpeľni?

 

V kúpeľni sa umývame a zmývame zo seba nečistotu všedných dní. Preto by sme k jej upratovaniu mali pristúpiť rovnako zodpovedne.

Zbavte sa zlozvyku všetko odkladať a nemilosrdne vyhoďte všetky čistiace prostriedky a prípravky po záruke. A pri budúcom nákupe, myslite o niečo viac na seba aj životné prostredie. Následne pokračujte v pravidle upratovania zhora smerom dole.

Vaňa, umývadlo a wc si vystačia s mäkkou chémiou alebo obyčajnou kuchynskou sódou. Fľaky na kachličkách po vodnom kameni umyjete aj citrónovou šťavou. Podobne ako v kuchyni, dávajte si pozor na odtoky a odpady. Práve na tie totiž pri bežnom čistení zabúdame. Nemali by ste zabudnúť ani na sprchovú hlavicu.

Ak sú na nej usadeniny vodného kameňa, stačí ju namočiť na noc do teplého octu. Vodný kameň sa ale veľmi rád usádza aj v škárach medzi kachličkami.

Možno budete prekvapení, no pomôže vám obyčajná krieda. Stačí ju rozdrviť v teplej vode a vzniknutú kašičku jemne naniesť handričkou do škár. Nechať zaschnúť a potom už len utrieť do sucha.

 

Pri nákupe kúpeľnových čistiacich prostriedkov myslite o niečo viac na seba a životné prostredie.

 

Nepodceňte vhodný výber čistiacich prostriedkov

 

Čo-to sme už pri výbere čistiacich prostriedkov načrtli aj v predošlých riadkoch. Dnes už nemusíte na všetky odolné nečistoty v domácnosti využívať agresívnu chémiu. Šetríte tak nielen svoje ruky, ale aj životné prostredie.

Namiesto nákupu nových švédskych utierok či handričiek radšej v rámci prvej fázy triedenia odkladajte bokom nepotrebné odevy a plachty, ktoré môžete využiť práve namiesto nich. Obyčajné drôtenky s prírodnými štetinami a drevenými rúčkami sú oveľa vďačnejšie, než plastové kefy.

Upratovaniu môžete dať aj ekologický voňavý rozmer. Zaobstarajte si citróny, mydlo, kuchynskú sódu, soľ, či ocot. Práve kombináciou týchto surovín dokážete vyčistiť viac, než si myslíte. Ak do pripravených zmesí pridáte pár kvapiek vášho obľúbeného esenciálneho oleja, budete mať váš domov aj čistý, aj príjemne voňavý.

Máte väčšinu nábytku z dreva alebo masívu a bojíte sa jeho poškodenia? Netreba zúfať. Pripravte si roztok olivového oleja (stačí aj úplne obyčajný) a octu v pomere 3:1. Táto kombinácia dodá vášmu drevu a masívnemu nábytku potrebnú starostlivosť a lesk.

 

Do upratovania zapojte celú rodinu

 

Upratovanie nepatrí k obľúbeným činnostiam viacerých členov domácnosti, však? Namiesto toho, aby ste všetkých poslali na niekoľkodňovú návštevu starých rodičov a celé jarné upratovanie niesli na svojich pleciach, zapojte doň celú rodinu.

Ale pozor, nie vyhrážkami a nútením. Takto nič nedosiahnete. Zamerajte sa skôr na pozitívnu motiváciu. Urobte z upratovania súťaž, sľúbte deťom ich obľúbené jedlo, nechajte každého upratať “svoju časť” domácnosti a spievajte si pri tom vaše obľúbené piesne.

Upratovanie nemusí byť len nutným zlom, ale v dnešných zvláštnych časoch aj príjemným spestrením inak jednotvárnych dní.

 

Zabudnite na umelé prípravky a rozvoňajte svoj domov prírodnými eseciálnymi olejmi

FAQ:

 

Ako začať s jarným upratovaním?
Skôr, než sa pustíte do upratovania jednotlivých izieb, začnite najprv s triedením, recykláciou a vyhadzovaním nepotrebných vecí. Trieďte po kategóriách, nie v rámci miestností. Najskôr napríklad oblečenie, potom knihy. Až keď budú vaše veci vytriedené, pustite sa do upratovania jednotlivých miestností.
 
Čo s nepotrebnými vecami?
Zamyslite sa nad tým, či nepoznáte niekoho, kto by ich mohol potrebovať a komu by pomohli. Využite skupiny na sociálnych sieťach alebo bazáre. Staré šaty môžete recyklovať na handry, úplne nepotrebné a poškodené veci vyhoďte.
 
Ako správne umyť okná?
Každá gazdinka má svoj vlastný zaručený recept, ktorý funguje. U nás najlepšie funguje 1 šálka vody zmiešaná s 1 šálkou liehu a polievkovou lyžicou octu.
 
Aké vybrať čistiace prostriedky
Dbajte na svoje ruky a životné prostredie. Pred zbytočne agresívnou chémiou uprednostnite radšej ekologickejšie varianty čistiacich prostriedkov. Viacero z nich, napríklad sódu bikarbónu alebo ocot by ste mali mať aj doma.
 
Ako minimalizovať hromadenie nepotrebných vecí v domácnosti?                         
Najlepším spôsobom ako sa preventívne chrániť pred hromadením nepotrebných vecí v domácnosti, časom stráveným triedením, recyklovaním a vyhadzovaním je premyslieť niekedy aj viackrát, či vám je daná vec naozaj potrebná. Predídete tým zbytočnému plytvaniu a ušetríte peniaze na kvalitnejšie produkty napr. z lokálneho trhu. Podporíte tým aj ekonomický rast svojho regiónu, prípadne niekoho z rodiny, priateľov, či suseda.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií