Inšpirácie na prerábku bytu

06.10.2022
Pustili ste sa do prerábania či zariaďovania celého bytu? Alebo len hľadáte inšpiráciu pre jednotlivé izby? Predstavíme vám zopár univerzálnych a veľmi obľúbených štýlov, ktoré u vás doma vyčarujú tú správnu atmosféru. Oceníte aj množstvo praktických tipov pre zariadenie obývačky, kuchyne, kúpeľne, spálne aj detskej izby.
 
 

Môj dom, môj hrad

 
Alebo skôr zámok? Rustikálny štýl zariadenia učaroval mnohým. Honosné skrinky s bohatým zdobením a zašlá patina na kovových prvkoch. Tento trend v sebe nesie istú dávku nostalgie. Medzi jeho základné znaky patria jemné pastelové farby, často sa používa zrenovovaný nábytok, prípadne nový, ktorý však evokuje roky používania. Vankúše sa tešia čipke a drobným kvetinovým vzorom, lampy výrazným tienidlám. 
 

Po škandinávsky

 
Severania sú známi nielen krásnou krajinou, ale aj vycibreným zmyslom pre dizajn. Interiér zariadený v škandinávskom štýle je v kurze už roky a nič nenasvedčuje tomu, že by mal nastať opak. Mnohí si možno vybavíte aj slovíčko „hygge“, ktoré predstavuje životný štýl Dánov a Nórov. Ide v podstate o akýsi dlhodobý pocit pohody, pokoja a vnútornej vyrovnanosti, čo je úzko späté s prostredím, v ktorom bývame.
 
Základné znaky škandinávskeho zariadenia sú minimalizmus a strohé hlavné farby - béžová, biela či sivá. Opak k nim tvoria výrazné doplnky v zemitých tónoch - oranžová, terakotová, červená, sýta modrá, žltá či smaragdová zelená. Obľúbené sú obrazy alebo sošky v modernom štýle. Do popredia sa stavajú prírodné materiály, ktoré navodzujú pocit tepla. Vo veľkom sa využívajú deky, huňaté vankúše, veľké sviečky, svietniky a drevené dekorácie.
 

Interiér zariadený v škandinávskom štýle je v kurze už roky

 

Pre večných bohémov

 
Máte dobrodružnú dušu a túžite do bytu priniesť trochu exotiky? Potom bude pre vás boho štýl ten pravý. Vyznačuje sa kreatívnym použitím výrazných farieb a vzorov. Tkané koberce, deky, koža, tapisérie, macramé, lesklé materiály, množstvo kvetov a farebných kamienkov. Pripomína orient alebo aj južanskú bezstarostnosť. Na prvý pohľad pôsobí chaoticky, tvorí skôr opak ku škandinávskemu štýlu. No tvorivá duša sa v takomto interiéry cíti veľmi príjemne. Nikdy nemá núdzu o nápady. 
Obývačka - centrum diania
 
Obývačka býva srdcom celého bytu. Slúži na odych po práci, hru po škole aj posedenie v kruhu najbližších. Pozeráme tu filmy, čítame knihy, vedieme siahodlhé debaty pri víne aj riešime rodinné problémy. Jej zariadenie by malo byť útulné, človek by sa mal v obývačke cítiť dobre a pohodlne. 
 


Obývačka býva srdcom celej nehnuteľnosti
Oplatí sa vedieť:
  • Ak sa rozhodnete pre farebné steny, strop nechajte vždy biely. Izbu opticky zväčší.
  • Menšiu obývačku dokáže opticky zväčšiť aj výrazný luster. Ťahá totiž pohľad smerom dohora. 
  • Alebo máte naopak priestrannú obývačku a túžite po čistom modernom dizajne? Stavte na pestrofarebné obrazy rôznej veľkosti a štýlu. Keď zvolíte aj iné typy rámov, steny v miestnosti razom ožijú.
  •  Metalické doplnky dodajú šmrnc a lesk. Stavte na svietniky, misky či vázy v strieborných, medených alebo zlatých odtieňoch.
  • Pocit pohodlia jednoznačne navodia knihy. Obrovská knižnica plná zabudnutých príbehov je to, čo premení obývačku na útulnú miestnosť.
 

Provensálsky vánok

 
Moderný dizajn inšpirovaný životom na chate vnesie do vášho bytu harmóniu. Na vidieku čas plynie akosi pomalšie a to nám v dnešnej uponáhľanej dobe chýba. Vytvorte si domov plný tradícií a francúzskeho štýlu. Provensálsky interiér ožije levanduľou, jemnými fialovými, ružovými a béžovými odtieňmi. Doplnky vyniknú v tyrkysovej či žltej. Stavte na čalúnený a drevený nábytok, sušené kvety, obrazy s motívom krajiniek a plechové nádobky s nápismi.


Provensálsky štýl vnesie do vášho bytu harmóniu

Detská izba ako z rozprávky

 
Otázkou je, či zariaďujete izbu malému dieťaťu alebo tínedžerovi. V oboch prípadoch môžete popustiť uzdu fantázii, avšak starším deťom už dovoľte rozhodnúť sa samým. Vo všeobecnosti však platí, že ich osobnosť sa bude najbližšie roky stále formovať a ich vkus a túžby meniť. 
 
Oplatí sa vedieť:
  • Neinvestujte do drahých nábytkových setov vyrobených na mieru. Dizajn sa môže prestať dieťaťu za pár rokov páčiť. Modro-žltá kombinácia sa už v 15-tich nebude zdať až tak dobrý nápad.
  • Izbu zariaďte v neutrálnych farbách, nábytok voľte jednoduchý a nadčasový. Vyhrajte sa s doplnkami.
  • Malé deti ocenia závesné hojdačky či sedačky, prípadne farebnú tapetu na jednej stene. Stále obľúbené sú aj koberce s obľúbenými rozprávkovými postavičkami. 
  • Tínedžeri už zväčša sami vedia, čo sa im páči. Počúvajte ich. Ak sa vám ich predstava zdá priveľmi ovplyvnená trendmi, alebo je nákladná na realizáciu, pokúste sa nájsť kompromis. 
  • V každom prípade vytvorte dostatok políc na hračky, osobné predmety, školské či športové úspechy. Skvelým doplnkom je aj klasická korková nástenka. Pomôže pri organizácii úloh a poslúži aj na uchovanie pekných fotiek či spomienok.
 

Skvelým doplnkom a oživením izby je farebná prípadne vzorovaná tapeta

 

Čistá a voňavá kúpeľňa 

 
Miesto, kde vykonávame osobnú hygienu, relaxujeme v horúcom kúpeli či sa osviežujeme po dlhom letnom dni. V kúpeľni netrávime ani zďaleka tak veľa času ako v iných izbách, o to kvalitnejší ho však chceme mať. Túžime po pocite čistoty a vôni čerstvo opratej bielizne. 
 
Oplatí sa vedieť:
  • Vaňa alebo kút? Na odvekú dilemu neexistuje tá správna odpoveď. Do menších kúpeľní zvoľte kút, do väčších pokojne vaňu, avšak pamätajte aj na sklenenú zástenu alebo záves. Veľmi impozantné a posledné roky aj obľúbené sú aj murované priestranné sprchové kúty ako z wellness. Dali by ste sa nahovoriť?
  • Bytoví dizajnéri a architekti vo všeobecnosti neodporúčajú výrazné kachličky či farby. Môžu sa vám časom zunovať a takéto zariadenie tiež znižuje celkovú hodnotu bytu pri predaji. Je totiž málo univerzálne a nie každému sa páči.
  • Stavte na bledé tóny - béžovú, bielu, sivú či maslovú, prípadne pastelové odtiene. 
  • Kúpeľňa má tiež rada doplnky! Obrazy, sviečky, ale aj kvety. 
  • Vlhké prostredie ocenia rôzne izbové rastliny - monstera, svokrin jazyk či papraď, a tiež niektoré sukulenty, ako napríklad aloe vera. V miestnosti by však mal byť dostatok svetla. Ak v kúpeľni chýba okno, kúpte si radšej umelé kvety. 

V kúpeľni stavte na bledé tóny , prípadne pastelové odtiene

Kuchyňa pre praktické varenie

 
Moderná kuchyňa by mala byť v prvom rade praktická. Jednotlivé komponenty, ako drez, kôš, police s potravinami či hrncami alebo spotrebiče by na seba mali logicky nadväzovať a tvoriť tak celok, v ktorom sa dobre pracuje. Vtedy nemusíme odbiehať z jedného konca na druhý a varenie nás nevyčerpáva.
 
Oplatí sa vedieť:
  • Pri prerábke sa nesnažte priveľmi meniť rozvody na elektriku či vývody na vodu. Ušetríte si čas aj peniaze, keď ich ponecháte na pôvodnom mieste a nové zariadenie tomu prispôsobíte.
  • Dnes je na trhu množstvo kuchynských liniek. Kuchynské bloky zoženiete aj do 1 000 €, ak chcete investovať, nechajte si vyrobiť linku na mieru.
  • Sledujte trendy, ale nedovoľte, aby vás ovládli. Každý rok je v móde niečo iné. Ak stavíte len na tipy z najnovších katalógov, o pár rokov už nemusíte byť so zariadením spokojní.
  • Dajte šancu otvoreným policiam. Dokážu krásne zväčšiť a rozjasniť celý priestor. Zároveň z nich riady povyberáte rýchlejšie a praktickejšie.
 

Oáza pokoja v spálni

 
Mnohí z nás majú v spálni televízor a zaspávať bez znelky obľúbeného programu si nevedia ani len predstaviť. Odborníci však radia opak. Pozeranie TV tesne pred spaním znižuje kvalitu spánku aj celkové psychické zdravie. V spálni by sme si tak mali vytvoriť bezpečné útočisko pre dobitie bateriek.
 
Oplatí sa vedieť:
  • Kto povedal, že spálňa nemôže byť tematická a hravá? Vyjadrite v nej svoju osobnosť pomocou doplnkov - fotky, obľúbené suveníry, sošky aj knihy vám pomôžu cítiť sa tu „doma“.
  • Vyhýbajte sa príliš výrazným farbám a doplnkom. Mohli by narušiť pokojnú atmosféru v miestnosti.
  • Ak nemáte dosť priestoru pre šatník, určite zvážte vstavanú skriňu. Šetrí veľa miesta a je praktická. 
  • Myslite aj na prekrytie okien pre pokojný spánok. Dobrou voľbou sú rolety či žalúzie, návrat hlásia aj klasické závesy.
  • Pri výbere svietidiel buďte odvážni. Zabudnite na rovnaký set lampičiek na nočné stolíky a stropného svietidla. Pokojne siahnite po rozdielnych kúskoch, ktoré vašu spálňu doslova povznesú.

Pokojne siahnite po rozdielnych kúskoch, ktoré vašu spálňu doslova povznesú

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií