Aká je primeraná veľkosť domu?

05.12.2022
Ste mladí, plní ambícií a jedným z vašich prirodzených cieľov je vytvoriť si vlastné bývanie? Ako mnohí z vás aj my sme sa s manželom rozhodli bývať v dome. 

Naša najčastejšia otázka bola, aký veľký dom vlastne potrebujeme? 

Každý z nás mal inú predstavu. Ešte skôr, ako sme oslovili projektanta, snažili sme sa sami nakresliť pôdorys a dispozične si dom rozmiestniť. Poviem Vám, nie je všetko úplne také jednoduché a zrejmé, keď to robíte prvýkrát. 

Vymýšľali sme ako navrhnúť vlastný dom tak, aby nebol primalý, ale ani zbytočne veľký. Málokedy sa stane, že dom je primalý. Oveľa častejšie sa stáva, že utekáte z bytu kvôli malým priestorom a máte potrebu postaviť výrazne väčší dom. Ak ste v dome nikdy nebývali, pravdepodobne len predpokladáte, čo všetko starostlivosť o dom obnáša. Nakoniec sa môže stať, že sa stanete otrokom vlastného domu. Narozdiel od bytu sa totiž intenzívnejšie staráte aj o okolie domu, záhradu, strechu, oplotenie, parkovanie. Staráte sa o viac ako len o bytovú plochu domu. 

Bývali sme v podnájme v trojizbovom byte, a až keď som pobehovala po byte s metrom v ruke, až vtedy som si uvedomila v akých priestoroch sa pohybujeme a uvedomila som si, že nám to v podstate stačí. Ale vedeli sme, že nám predsa len niečo chýba, a to pracovný priestor ako technická miestnosť, práčovňa a špajza, ktorú sme v byte nemali. Je to priestor, ktorý by v žiadnom dome nemal chýbať. 

Je veľmi dôležité ujasniť si svoje požiadavky na dom a hlavne na to, ako sa budú v budúcnosti meniť. Postavíte si dom, v ktorom zrejme o 15 rokov ostanete nakoniec len vy a Váš partner. Vtedy si uvedomíte či naozaj potrebujete veľkú spálňu, hosťovskú izbu, pracovňu, šatník pre každú izbu a toľko úložného priestoru. 

Zamyslite sa, aký skutočne veľký priestor potrebujete, koľko vecí v ňom naozaj potrebujete „skladovať“ pretože z dlhodobého hľadiska vás tento priestor môže stáť veľa peňazí alebo naopak vám peniaze môže ušetriť na iné príjemné záležitosti!

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií