Sporíte na dôchodok?

12.03.2023
Množstvo ľudí si dnes neuvedomuje a ani nepremýšľa o tom, čo bude robiť na dôchodku. Veď načo? Času ešte dosť.
 
Ale nie je to celkom tak, ak chceme mať na dôchodku dostatočný príjem aj bez toho, aby sme museli počas neho pracovať. Akú máte predstavu o tom, aký by mal byť v tomto období váš príjem?
 
 

O svoje budúce peniaze je potrebné sa starať už dnes

 

Kľúčom k životnej pohode v starobe nie je len správne mentálne nastavenie, ale aj určité istoty v hodnote vyplácaného dôchodku. V tomto článku sa vám v krátkosti pokúsim vysvetliť, prečo je dôležité sporiť si na dôchodok, ako a kde si môžete sporiť na dôchodok, položím vám pár krátkych otázok, ale veľmi dôležitých o vašich úsporách a ponúknem vám možnosť najvýhodnejšej cesty k vášmu vysnívanému dôchodku. 

Je jedno, či ste mladý študent, ktorý si zarába popri škole brigádou, matka na materskej dovolenke alebo ste zamestnaný a máte stabilný príjem. Tak ako sa staráte o to, ako zarobené peniaze miniete, je potrebné starať sa o to, ako svoj zárobok odložiť, šetriť a znásobiť jeho hodnotu. Ak máte do 35 rokov, a aspoň raz ste už niekde pracovali na zmluvu, a teda boli dôchodkovo poistený, je fajn myslieť už teraz na to, že časť peňazí, ktorú platíte na odvodoch do sociálnej poisťovne, môžete investovať do vlastného dôchodku. Do vášho príjmu v čase, keď už nebudete pracovať. A nemusíte zaplatiť ani cent navyše! Stačí, ak ste sporiteľom v 2. pilieri. 

V posledných rokoch sa o 2. pilieri nahovorilo a napísalo už veľa. Od legislatívnych zmien až po možné vstupy a výstupy či otvorenie piliera. Odpovedali ste na návratku v roku 2013, ktorá Vám bola zaslaná? Nie? Viete, že týmto vašim pričinením vaše úspory nerastú? 

Vo všeobecnosti však účasťou v 2. pilieri nič nepokazíte. Z vlastného príjmu odvediete peniaze na vlastný dôchodok. Celkom jednoduché. Ale musím Vám prezradiť, že až také jednoduché to zase nie je, pretože nie je sporenie ako sporenie. 

Je fajn, keď už 2. pilier máte. Viete však v akej dôchodkovej správcovskej spoločnosti sporíte a v akom fonde si sporíte? Je Vami zvolená stratégia investovania v 2. pilieri vhodná a generuje vám želaný výnos alebo sa tým vôbec nezaoberáte? Viete, aké je vaše momentálne zhodnotenie? Dokážete posúdiť, či zhodnotenie, ktoré vám vami zvolený dôchodkový fond prináša je postačujúce? Viete, aký poplatok platíte za to, že sporíte a viete, že Vaše zhodnotenie môže byť vyššie za tú istú cenu poplatku?

Ak ste na predchádzajúce otázky odpovedali „áno“, gratulujeme, ale ak máte čo len najmenšiu pochybnosť je nutné, aby ste sa zamysleli nad tým, ako bude vyzerať Váš dôchodok. 

 

„Sporenie na dôchodok je vaše celoživotné dielo.“

 
 
Čím dlhšie si sporíte, tým vyššie zhodnotenie môžu Vaše odložené peniaze dosiahnuť. Rovnako dôležitý je však aj nástroj, ktorý na sporenie zvolíte. 

Ste zamestnanec a váš zamestnávateľ vám prispieva do 3. piliera? Je výška Vášho príspevku adekvátna? Akú doplnkovú dôchodkovú spoločnosť máte? V akom fonde sporíte? Nemáte 3. pilier a váš zamestnávateľ vám neprispieva? Nevadí!

Trh ponúka množstvo nástrojov a spôsobov ako vhodne sporiť a vy si môžete vybrať takú formu sporenia, ktorá Vám bude najviac vyhovovať. Dôležité však je, aby ste vytrvali sporiť celý život a sporili správnym spôsobom. Najčastejšie sa stáva, že ľudia siahajú po konzervatívnych bankových produktoch, ktoré žiaľ neponúkajú zhodnotenie, ktorým by prekonali aspoň infláciu. 

 

Zmeníme váš pohľad na sporenie a prinesieme vám výsledky

 
V každom prípade je potrebné pozerať sa na každého individuálne, a to vám ponúkame. Individuálny prístup. Spoločnosť DO DOMČEKA – FINANČNÉ SPROSTREDKOVANIE vám pomôže zorientovať sa vo vlastných financiách. Predstavíme vám aké máte možnosti, aký typ investora ste, a aká je pre vás najvýhodnejšia cesta k vysnívanému dôchodku a...
 
 

"... nezaskočí Vás ani nepriaznivý demografický vývoj ani starnutie obyvateľstva"

 

Na investovaní v časovom horizonte dvadsať – tridsať rokov je zaujímavé, že na ňom zarobia všetci. Teda každý, kto vydrží, bude disciplinovaný a bude dodržiavať vhodne zvolené stratégie a nestane sa z neho špekulant. Hovoríte si, že je to zbytočne náročné a neviete sa sami rozhodnúť kam a ako sporiť, resp. investovať? Nechce sa Vám o dôchodku premýšľať, no viete, že v budúcnosti je pre vás finančná rezerva nevyhnutná?

 

Sme tu pre Vás!

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií