Prečo si nehnuteľnosť nepredávať sám a využiť služby realitnej kancelárie?

09.04.2024

Ak premýšľate o predaji svojej nehnuteľnosti, určite vám napadla otázka, či k tomu potrebujete realitnú kanceláriu. Možno ste sa už dokonca radili so svojimi známymi, ktorí si celým týmto procesom prešli pred vami. Ak je tomu tak, pravdepodobne ste počuli rôzne názory a môžete sa tak cítiť ešte viac zmätení ako na začiatku. Podľa štatistík si však okolo 90% ľudí zvolí pomoc realitného agenta. Otázkou teda nemusí ani tak byť, prečo osloviť realitnú kanceláciu, ale čo mi to môže priniesť a ako si mám správne zo širokého spektra vybrať to najlepšie.

Začnime ale pekne poporiadku a prejdime si najskôr hlavné dôvody, prečo je predaj bytu v spolupráci s profesionálmi taký populárny a vyhľadávaný.

Je dôležité uvedomiť si, že pri správnom nacenení a starostlivosti o všetky administratívne úkony sa stane to, že napokon získate viac, akokeby ste si všetko riešili po vlastnej osi

 

Odborný a objektívny názor je dôležitý

 

Predaj miesta, kde ste žili, s ktorým máte prepojené dôležité momenty, alebo ste ho zdedili po blízkej osobe, je často spájaný s emóciami. A presne kvôli subjektívnemu postoju môžete stratiť nadhľad a prísť tak o dobrú obchodnú príležitosť.

Uvedieme si príklad z praxe:

Predávate byt, v ktorom ste prežili celé svoje detstvo a máte naň krásne spomienky. Toto miesto má pre vás špeciálnu hodnotu, a tak pri predaji jeho cenu prestrelíte príliš vysoko. Na ponuku sa vám však nikto nehlási, pretože je pri porovnaní s obdobnými bytmi príliš drahý. Po istom čase cenu spustíte, no keďže je už v ponuke príliš dlho, potenciálni kupujúci môžu mať ohľadom neho pochybnosti. A vy tak koniec-koncov predáte svoju nehnuteľnosť pod cenu.

Takýmto situáciám sa viete krásne vyhnúť vďaka odbornému názoru skúseného realitného makléra, ktorý by mal byť v prvom rade profesionálom s prehľadom na trhu. Správne nastavenie ceny nehnuteľnosti hneď na začiatku je pre celkový predaj kľúčovým krokom. 

 

Náš tip:

Dobrý odborník by mal vedieť, ako vášmu domovu pozdvihnúť hodnotu a urobiť ho na trhu výnimočným. Niekedy stačí vykonať malé technické a estetické zmeny, ktoré vás vyjdú pár stoviek eur a zarobiť tak vďaka nim na predaji tisícky eur navyše. Aj vďaka tomu spoznáte kvalitnú realitnú kanceláriu.

 

Váš domov musí na trhu zaujať hneď na prvý pohľad, a kvôli tomu je nevyhnutné byt profesionálne nafotiť

 

Ušetrite si kopec času

 

Takmer nikomu sa nepodarí predať svoj dom prvému človeku, ktorý príde na obhliadku. Reálne môžete rátať s tuctom aj viac záujemcov. Tí budú chodiť v rôznych časoch a dňoch, nie vždy vyhovujúcich vám. Ešte predtým si však budete musieť vyhradiť čas na nafotenie bytu, nahranie ponúk, spravovanie inzertných portálov, vybavovanie telefonátov a tak ďalej. Po prijatí ponuky vás čaká množstvo administratívnych a právnych úkonov, “papierovačiek” a “behanie” po úradoch. Na to si určite musíte vyhradiť množstvo času. V dnešnej uponáhľanej dobe to však nie je také jednoduché. A práve z tohto pohľadu sú služby profesionálnej realitnej kancelárie nenahraditeľné. Celý proces vás tak bude stáť minimum času a starostí. Zároveň však dokážete predať svoju nehnuteľnosť oveľa rýchlejšie, keďže bude správne definovaná hodnota bývania. Predsa len je rozdiel, či si budete na jednotlivé činnosti hľadať voľné chvíle v nabitom harmonograme alebo necháte všetky úkony na odborníkov, ktorí sa tým živia a pracujú pre spokojnosť klienta.

 

Komunikácia je pri predaji kľúčom

 

Tu by sme sa mohli pozrieť hneď na dva dôležité momenty:

Komunikácia z pohľadu sprostredkovania a marketingu nehnuteľnosti

Váš domov musí na trhu zaujať hneď na prvý pohľad, a kvôli tomu je nevyhnutné byt profesionálne nafotiť. Dojem, ktorý vytvoríte na začiatku zohráva dôležitú úlohu pri následnom predaji. Kvalitná fotografia je totižto kľúčovým faktorom pri akomkoľvek obchode. Takisto je dôležité to, ako svoju nehnuteľnosť na jednotlivých portáloch odkomunikujete slovne. Mali by ste vedieť, ktoré veci vyzdvihnúť, a ktoré naopak nie je potrebné zbytočne rozoberať. 3D virtuálna prehliadka, home staging - to všetko sú bonusy navyše, ktoré pozdvihnú hodnotu predaja.

Komunikácia pri obhliadkach

Záujemcovia a potenciálni kupujúci môžu na vás skúšať rôzne ťahy a vyjednávať nižšiu cenu. Môžu sa obracať na zlú finančnú situáciu alebo porovnávať vašu nehnuteľnosť "s podobnými a lacnejšími". Každý chce predsa z toho vyťažiť čo najviac. Pokiaľ ale nie ste “skúseným vyjednávačom”, ľahko môžete do celého procesu spadnúť a odsúhlasiť nižšiu kúpnu sumu, akú by ste chceli získať. Realitní makléri sú však na podobné situácie vytrénovaní a pripravení. Zároveň sú odborníkmi na domové a bytové priestory a vedia tak odkomunikovať aj technické parametre, ktoré sami nemusíte poznať do detailov. Nič ich len tak nezaskočí, čím vytvárajú u kupujúcich pozitívne dojmy. Zároveň vám presne vedia poradiť, ako váš byt či dom upraviť, aby vyvolal skvelý prvotný pocit. Tieto vlastnosti sú pri predaji nehnuteľnosti absolútne nevyhnutné.

 

Nezanedbajte ani prvotné sympatie medzi vami a realitným maklérom - ide o váš domov, či miesto, ktoré pre vás veľa znamená

 

A teraz si poďme priblížiť, ako zistíte, ktorá realitná kancelária je tá pravá pre vás

 

  • Skutočných odborníkov “odhalíte” už len tým, koľko rokov sú na trhu a aké rôznorodé skúsenosti s predajom majú. Dlhoročná prax predsa nikdy nie je na škodu.
  • Nezanedbajte ani prvotné sympatie medzi vami a realitným maklérom - ide o váš domov, či miesto, ktoré pre vás veľa znamená. Určite by ste sa tak mali vedieť spoľahnúť na osobu, ktorá ho bude predávať. Už sme vyššie spomínali komunikáciu ako kľúč k úspešnému predaju. Na tento bod sa však vieme pozrieť ešte z iného uhla pohľadu. Nejde totižto len o komunikáciu realitnej kancelárie a potenciálnych kupujúcich, no taktiež o komunikácu s vami. To najhoršie, čo sa vám môže stať, je zveriť vašu nehnuteľnosť do rúk niekomu, kto vám ledva zodvihne telefón alebo nebude reagovať na emaily a SMS správy. Vzájomná dôvera je veľmi dôležitá a správnym výberom vám doslova spadne bremeno z pliec.
  • Čím komplexnejšie služby realitná kancelária poskytuje, tým bude pre vás celý proces jednoduchší. Nájdite si teda takú, ktorá okrem predaja dokáže sprostredkovať právne služby aj prípadné potrebné financovanie. Zabezpečenie daných služieb na jednom mieste ešte viac všetko zjednoduší, urýchli, a vy sa tak budete môcť pri predaji uvoľniť. Kvalitná realitná kancelária by sa mala vedieť postarať o vaše potreby od A po Z.
 

Ak predávate svoju prvú/druhú nehnuteľnosť, chcete všetko urobiť správne a nenechať sa oklamať, využite služby odborníkov s referenciami a dlhoročnými skúsenosťami

 

Kedy nepotrebujem k predaju bytu realitného agenta?

 

  • Ak máte profesionálne vyjednávacie schopnosti
  • Ak už ste predali niekoľko nehnuteľností a viete si ju správne naceniť
  • Ak máte dostatok času na schôdzky so záujemcami, vybavovanie právnych služieb a zháňanie finančného poradcu
  • Ak máte schopnosť uverejniť svoju nehnuteľnosť na viacerých portáloch a dožičiť si profesionálne fotografie, home-staging a 3D vizualizáciu

 

Pokiaľ ste sa v predchádzajúcich bodoch našli, pravdepodobne realitného agenta skutočne nepotrebujete. Ak ale predávate svoju prvú/druhú nehnuteľnosť, chcete všetko urobiť správne a nenechať sa oklamať, využite služby odborníkov s dlhoročnými skúsenosťami.

 

Koniec-koncov jediný dôvod, prečo sa ľudia boja obrátiť na realitnú kanceláriu, je pocit, že prídu o istý zisk z predaja.
Dôležité je však uvedomiť si, že pri správnom nacenení a starostlivosti o všetky administratívne úkony sa stane to, že zarobíte viac, ako keby ste si všetko riešili po vlastnej osi.

 

 

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií