Ako renovovať nábytok? Poradíme Vám, ako zreštaurovať nábytok svojpomocne

26.09.2023

Zo starého vytvoriť nové? Žiadny problém - každý z nás predsa potrebuje raz za čas “vymeniť vzduch” a darovať svojmu domovu druhý dych. Niekedy je to dokonca ľahšie, ako by ste čakali. Je na to potrebná len jedna jediná vec - renovácia nábytku. Prečítajte si tipy a triky, ako vyčarovať z nechceného “vintage” modelu dizajnový a originálny kúsok. Pri premene nábytku sa zabavíte, mentálne si oddýchnete a ešte aj rozhodne ušetríte. Nižšie uvedené kroky však považujte len za inšpiráciu. Každý kúsok nábytku je veľmi unikátny a potrebuje špecifickú renováciu. Poďme sa teda pozrieť, kde vlastne začať.

 

1. Starý nábytok môže v sebe schovávať neželaných návštevníkov

 

Začnime pekne poporiadku. Nábytok sa dá renovovať takmer vždy. Ak sú ale jeho základy rozpadnuté kvôli hmyzu (škodcom, ako je termit alebo drevokazný mravec), ktorý narušil samotnú štruktúru, hovoríme o skutočnom probléme. Toto sú situácie, kedy nie je renovácia najlepší nápad. Pokiaľ ale škodci nestihli celkom zničiť vnútro dreva, postačí dôkladná sanácia a úprava dizajnu podľa vašich predstáv. Ošetrenie dreva si navolíte podľa typu hmyzu, ktorý ho napadol. Sanácia musí byť vykonaná skutočne detailne, aby ste zahubili úplne všetko živé. V opačnom prípade by sa škodci mohli opäť premnožiť a zasiahnuť aj susedný nábytok. Proces vykonávajte podľa návodu na obale, dajte si však pozor, aby ste pri tom boli vonku alebo vo veľmi dobre vetranom priestore. Výhodné je tiež zvoliť prostriedok, ktorý zaručí 100%-nú ochranu, no zároveň neohrozí chemickým zložením vás a vašich blízkych.

 

2. S vyčisteným kusom nábytku sa pracuje lepšie

 

Ešte predtým, než začnete nábytok brúsiť a maľovať, uistite sa, že ste ho dôkladne umyli. Použite na to špongiu s mydlom na rastlinnej báze a teplú vodu, na malé detaily kľudne mäkkú zubnú kefku.

Hlavným faktorom je váš čas - ak ho nemáte dostatok, určite prenechajte opravu nábytku na špecialistov

 

3. Nasleduje oprava

 

Starý nábytok bude tiež potrebné obrúsiť a zbaviť ho tak starého náteru. Profesionáli ho vždy rozoberú a pracujú s každým jedným kusom osobitne. Je teda už len na vás, či budete postupovať rovnako alebo si celý proces zjednodušíte a zameriate sa len na tie časti, ktoré je vidieť. Každopádne, ak ide byť renovovaná napríklad skrinka na topánky, odporúčame prebrúsiť aj jednotlivé šuflíky. Najlepšou možnosťou je excentrická brúska kombinovaná spolu s brúsnym papierom. Ak ju však v domácnosti nemáte, brúsny papier úplne postačí. Druhou možnosťou je zvoliť “mokrú cestu” - lúhovanie nábytku v acetóne či liehu. Tento typ však nemôžete využiť úplne vždy - je vhodný len na mäkké dreviny.

Počas opravy môžete naraziť na časti nábytku, ktoré sa už opraviť nedajú - dvierka na skrini, chýbajúci ozdobný klinec. Vyskúšajte sa pozrieť do obchodov so starožitnosťami či na online internetový bazár. Ak budú tieto pokusy bez výsledku, kusy môžete nahradiť za celkom nové alebo si dať vyrobiť produkt na mieru.

Živica sa dá nafarbiť, no viete tiež pod ňu dať napríklad stabilizovaný mach, kusy natrhaného dreva, či dokonca fotografie

 

Náš tip: Drevo sa dá pomerne ľahko renovovať, kovové časti nábytku však radšej vymeňte za nové.

 

4. Fantázia nemá žiadne hranice

 

A teraz sa už dostávate ku kreatívnej časti. Možností, čo sa dá vytvoriť zo starého kusu nábytku, je skutočne neúrekom. Každý máme vlastný štýl, od čoho sa bude vyvíjať aj celkový proces. Najskôr si obzrite celú miestnosť, v ktorej sa nábytok bude nachádzať, aby ste vedeli, v akých farbách a motívoch sa máte približne pohybovať. A potom už stačí len experimentovať.

Obľúbené varianty:

  • Farba na nábytok
  • Tapeta na nábytok
  • Namontovanie nožičiek či naopak ich odstránenie
  • Zaliatie vrchnej dosky živicou alebo epoxidom
    • Živica sa dá nafarbiť, no viete tiež pod ňu dať napríklad stabilizovaný mach, kusy natrhaného dreva, či dokonca fotografie (vás, vašej rodiny).
  • Výmena starých dvierok za nové či ich úplné odstránenie
  • Oblepenie nábytku drevenými lamelami
  • Opaľovanie dreva (obľúbená japonská technika “shou sugi ban” používaná na cédrové drevo, jaseň, dub a iné)
    • Tento variant spolu s estetickou vlastnosťou zabezpečuje aj ochranu pred opätovným napadnutím dreva škodcami a zvýšenú povrchovú odolnosť. Pri opaľovaní dreva pracujte na otvorenom priestranstve (nie však počas veterného počasia), aby ste sa vyhli nebezpečenstvu vdýchnutia škodlivých plynov.
  • Výmena drevených častíc za sklo alebo kov
  • Patinovanie dreva farbou alebo kriedovými farbami
    • Jedná sa o spôsob nerovnomerného zošúchania vrchného náteru, ktorým dosiahneme “vintage” vidiecky štýl nábytku.

Pokiaľ však držíte vo svojej domácnosti unikátny kus nábytku, ktorý je zložitý na svojpomocnú renováciu, odporúčame vám nechať prácu na profesionálov

 

5. Ošetrenie dreva je základom dlhotrvácnosti

 

Na záver sa nebráňte použiť lak, vosk, či ošetrujúci olej, ktoré podčiarknú váš vytvorený dizajn a dodajú mu dlhodobú trvácnosť. Odporúčame prírodné nátery na interiér alebo exteriér. Obľúbenou ochranou dreva je tiež šelaková politúra. Ak renovujete kuchynský nábytok, uistite sa, že ochranný náter je vhodný na kontakt s potravinami (bez obsahu biocídov a iných chemických látok).

 

Kvalita svojpomocnej renovácie vs. kvalita profesionálnej renovácie

 

V tomto ohľade je najväčším rozhodovacím faktorom vaša súčasná finačná situácia. Ak chcete váš domov nejako obnoviť, no neviete si nájsť čas na dôkladnú renováciu, môžete ten starý len pretrieť iným odtieňom. Táto renovácia je jednoduchá a zvládne ju skutočne ktokoľvek. Druhým faktorom je samotná zmena, ktorú chcete vykonať. Ak by sa jednalo o väčší zásah do štruktúry nábytku, záleží len na vašich schopnostiach, na čo si budete sami trúfať. Pokiaľ však držíte vo svojej domácnosti unikátny kus nábytku, ktorý je zložitý na svojpomocnú renováciu, odporúčame vám nechať prácu na profesionálov. Reštaurovanie mu skutočne dokáže vdýchnuť život, či úplne pretvoriť pôvodný model na niečo celkom nové. Táto služba síce nebude zadarmo, no ak má pre vás daný nábytok osobnú hodnotu, určite ho radšej zverte do rúk reštaurátorovi alebo profesionálnej firme. Trh s odborníkmi je na Slovensku skutočne rozsiahly.

Renováciu parkiet určite zverte do rúk odborníkov, ktorí na ňu majú špeciálne stroje a dlhoročné skúsenosti

 

Čo sa ešte dá zrenovovať?

 

Obnova domu skutočne nemá žiadne hranice - renovovať sa dá v podstate čokoľvek a počas celého života. Aj v nasledujúcich príkladoch vám ukážeme, ako na to.

  • Renovácia parkiet: Najčastejším postupom je brúsenie -> tmelenie -> ošetrenie náterom. Túto renováciu určite zverte do rúk odborníkov, ktorí na ňu majú špeciálne stroje a dlhoročné skúsenosti. Naviac sa vyznajú v tom, aké prípravky a postupy zvoliť pri jednotlivých typoch dreva.
  • Renovácia dverí, zárubní alebo zábradlia: V rámci drevených dverí sa môžeme riadiť vyššie zmieneným postupom na drevený nábytok. Je len na vás, aký štýl renovácie si vyberiete: maľovanie, tapety, živicu, opaľovanie dverí. Sklenené a kovové časti sa môžu vymeniť za nové, zárubne rovnako ako zábradlia zase natrieť novou farbou. Pri zložitejších procesoch využite na zárubne služby profesionálov.

Zábradlia rovnako ako zárubne je potrebné prebrúsiť a natrieť novou farbou. Pri zložitejších procesoch využite na zárubne služby profesionálov

 

  • Renovácia okien: Na drevené okná budete potrebovať škrabku na drevo, šmirgel, impregnáciu a farbu podľa vášho výberu. Renováciu vykonávajte počas priaznivého počasia (jar, leto - minimálne 15 stupňov celzia), ale nie za priameho slnečného žiarenia. Moderné plastové okno môže byť opravené pomocou špeciálneho laku na ryhy. Dajte si však pozor, aby ste zvolili správny odtieň.
  • Renovácia vaní: Využívanou metódou je napríklad smaltovanie, kedy nanášame špeciálnu ochrannú farbu na zničené povrchy. Proces ale nie je až taký jednoduchý, ako sa na prvý pohľad zdá a firmy si za túto službu pýtajú len o niečo menej, ako je cena novej vane. Druhou variantou je vložkovanie vane, kedy viete relatívne ušetriť a behom dvoch hodín získať na pohľad “novú vaňu” na pár nadchádzajúcich rokov.
  • Renovácia kuchyne /kuchynskej linky: Niekedy stačí na premenu kuchyne výmena pracovnej dosky. Drevo môžete nahradiť napríklad falošným mramorom, kameňom, laminátom, nerezom, či dokonca sklom. Kuchynská linka môže byť tiež renovovaná zmenou farby, nalepením novej fólie, či výmenou dvierok.

 

Uistite sa, že máte na renováciu dostatok času

 

Renovácia nábytku je nádherná ekologická a tvorivá činnosť, ktorá ale dokáže zobrať dosť z vášho voľného času. Ak ste sa teda ešte do nej nepustili, vopred si na ňu vyčleňte niekoľko dní. Jedna vec je namaľovať skrine na iný odtieň a druhá je zase sanácia, ošetrenie, brúsenie, lakovanie. Myslite na to vopred, aby ste neostali zbytočne zaskočení v polke procesu. 

Pri premene starého na nové neexistujú žiadne hranice

 

FAQ:

 

Akými prostriedkami sa dá vykonať obnova domu?
Pri obmedzených finančných možnostiach je renovácia nábytku to pravé pre vás. Pri premene starého na nové neexistujú žiadne hranice. Nábytok môžete natrieť inou farbou, oblepiť drevenými lamelami, či zaliať živicou. Možnosťou je tiež čalúnenie pohoviek a kresiel.

 

Ako zachrániť nábytok po napadnutí škodcami?
Otázkou je, do akej miery je daný kus nábytku zničený. Ak sú v ňom len malé dierky vyrezané hmyzom, postačí dôkladná sanácia a následný náter a ochrana. Ak je ale narušená celková štruktúra nábytku, odporúčame si radšej zaobstarať nový kúsok.

 

Kedy na renováciu potrebujem zavolať odborníkov?
Hlavným faktorom je váš čas - ak ho nemáte dostatok, určite prenechajte opravu nábytku na špecialistov. Pokiaľ však plánujete len malé dizajnérske zmeny, postačí vám na to vyhradiť zopár hodín. Ak je naopak potrebné rozobrať skriňu na malé kúsky a používať špičkovú techniku, pár ušetrených peňazí vám nemusí za toľko svojpomocnej práce stáť.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií