Chystáte dieťa do školy? Premýšľali ste nad tým ako zariadiť jeho detskú izbu?

30.08.2023
Deti sa formujú a dospievajú z roka na rok, a rovnako tak by sa mala meniť aj ich izba. Hračky a rozprávkové motívy pomaly začnú striedať úspechy z krúžkov, fotky s priateľmi a plagáty obľúbených interpretov. 

Ak vaše dieťa čaká prvý školský rok, alebo už máte doma zabehnutých žiačikov, zrejme nastal ten správny čas na zmenu. Občas postačia aj drobné úpravy a detská izba sa razom zmení na priestor pre dospievajúceho školáka. 
 

Detská herňaIzba by mala byť rozdelená na tri zóny: pre učenie, pre spánok a pre oddych

 

Školák má iné nároky ako škôlkar

Kým pri zariaďovaní izby pre malé deti nie je také dôležité rozmiestnenie nábytku či vecí, u školáka je usporiadanie kľúčové. Izba by mala byť rozdelená na tri zóny: pre učenie, pre spánok a pre oddych. Úplne postačí, ak ich oddelíte len opticky - napríklad kvetom alebo kobercom. Pokiaľ vám to však finančné a dispozičné možnosti dovoľujú, skvele ukáže paraván alebo väčšia polica, ktorá zároveň slúži aj ako úložný priestor. 
 

Zóna pre učenie

Inak sa jej hovorí aj pracovná zóna a školák v nej trávi pomerne veľa svojho času. Vypracúva domáce úlohy, rôzne projekty, komunikuje so spolužiakmi alebo si pripravuje učebnice a zošity na ďalší deň. Základom je kvalitný písací stôl, dostatok úložného priestoru a stolička. 

Písací stôl 
Obľúbené sú rohové stoly, minimalistická klasika, stôl s výsuvnou podložkou na klávesnicu, ale aj polohovateľné stoly, ktoré doslova „rastú“ spolu s vašimi ratolesťami. Stôl by mal mať dostatočne veľkú pracovnú plochu a mal by byť stabilný, z kvalitného materiálu. Umiestnite ho ideálne v blízkosti okna, aby malo dieťa pri učení dostatok denného svetla. Na stolík patrí lampa s priamym studenším svetlom, pod neho zas odpadkový kôš.

Stôl by mal mať dostatočne veľkú pracovnú plochu a mal by byť stabilný
Ostatný úložný priestor
Myslite aj na úložný priestor, napríklad zásuvkový kontajner na kolieskach. Čím je dieťa staršie, tým viac vecí mu v izbičke pribúda. Potrebuje priestor pre svoje osobné veci, školské potreby, športové pomôcky, spomienkové predmety či fotky. Okrem kontajnerov šikovne poslúžia aj police alebo regále. Zvlášť vyhľadávané a cenovo dostupné sú plastové či kartónové krabice. Stačí ich naplniť, zavrieť, vyložiť na skriňu alebo umiestniť do rohu a v izbe je razom poriadok.

Stolička 
Dieťa sa v školskom veku vyvíja nie len mentálne, ale predovšetkým fyzicky. Aby malo správne držanie tela a nebolel ho chrbát a krk, potrebuje kvalitne sedieť. Najdôležitejším faktorom je ergonomický tvar stoličky, preto na nej nešetrite. Pre menšie deti je vhodnejší variant bez koliesok - školáka menej rozptyľuje a pri učení sa nevrtí. V prípade starších sú v poriadku aj kolieska, myslite však na podložku proti poškriabaniu podlahy. Najlepšie urobíte, ak si dieťa stoličku samé vyskúša v obchode, či sa mu na nej pohodlne sedí, vyhovuje mu polohovateľnosť a podobne. 

 

Zóna pre oddych

Tento priestor slúži ako protiklad k zóne učenia. Školák sa tu hrá, relaxuje, čerpá novú energiu či tvorí. Pokiaľ je v jednej izbe spolu viac súrodencov alebo je menších rozmerov, môžete ju vynechať, respektíve spojiť so zónou pre spánok. Najdôležitejšie je oddeliť pracovný kút, aby si dieťa vytvorilo správne návyky.

Do oddychovej zóny sa skvele hodia tieto veci:
 
- gauč, kreslo alebo sedací vak, obľúbené sú aj závesné kreslá či hojdacie siete,

- televízor, rádio, hracia konzola,

- knižnica, spoločenské hry a ostatné hračky,

- detský nábytok určený na hranie - kĺzačky, domček, farebný koberec a podobne,

- vlastné výtvory, magnetická alebo korková nástenka.
Detská posteľ

Detská postieľka v tvare domčeka sa stáva kreatívnym aj oddychovým miestom

 

Zóna pre spánok

Školská dochádzka je pre deti náročná. Zvlášť prváčikovia si musia na vyučovanie zvyknúť a prvýkrát si osvojujú kopec návykov. Preto potrebujú byť do každého dňa svieži a dobre vyspatí. Aby bol spánok výživný, dbajte na harmonické prostredie a kvalitný matrac.
 
Žiadne rušivé podnety
Priestor určený pre spánok by mal byť pokojný. Vhodná je stmievateľná lampa alebo lampa s tienidlom. Tón svetla zvoľte teplý. Ak je v izbe priestor, nezabudnite na nočný stolík, ktorý poslúži na odloženie si základných vecí, okuliarov alebo knižky. S mobilom však opatrne! Aspoň hodinu pred spaním by dieťa nemalo vôbec používať smartfón či tablet - ich priame a výrazne svetlo bráni uvoľňovaniu spánkového hormónu melatonínu. Naučte svojho školáka, nech si telefón odkladá radšej na písací stôl, alebo vám ho odovzdá.

Posteľ a matrac
V tomto veku už zakúpte plnohodnotnú posteľ s rozmermi pre dospelých. Všeobecne platí, že pre deti do puberty je ideálny tvrdý matrac, kvôli správnemu vývinu chrbtice. Od 13 rokov môžete zvoliť aj mäkší variant. Pokiaľ chcete ušetriť, zakúpte obojstranný, s jednou mäkkou a druhou tvrdou stranou. Keď dieťa dospeje, otočíte ho. Odborníci sa tiež zhodujú, že matrac by mal byť vzdušný. Zónovaniu sa vyhnite - to je určené pre dospelé osoby, ktoré už nerastú.
 
Kvalitný matrac na posteľ
V tomto veku už zakúpte plnohodnotnú posteľ s rozmermi pre dospelých

 

Rozhoduje materiál farby aj dekorácie

Z materiálov sú najvhodnejšie tie trvácne - drevo, kov alebo sklo. Ponuka je dnes široká, množstvo obchodov vie poskytnúť výrazné zľavy a rôzne typy produktov. Prípadne sa skúste popozerať po bazárových kúskoch, ktoré sú častokrát vo výbornom stave, alebo sa opýtajte známych. Ak im už deti odrástli, s radosťou vám nábytok posunú. 

Čo sa týka farieb, vyhnite sa výrazným odtieňom, ako jasná červená, modrá či zelená. Optimálnejšie sú pastelové tóny. Ak ratolesť trvá na nejakej farbe, dohodnite sa na kompromise a dovoľte ju napríklad pri doplnkoch. 

S doplnkami a sektorovým nábytkom však opatrne, aby detská izba nevyzerala ako kulisa z televízie. Dajte priestor detskej kreativite. Nechajte školáka, nech si izbu dotvorí podľa seba. Povzbuďte ho k vystaveniu svojich výtvorov a ukážte, že ste na ne hrdí.

Izba školáka

Dajte priestor detskej kreativite. Nechajte školáka, nech si izbu dotvorí podľa seba

 

Nechať dieťa zariaďovať?  

Kedy je už dieťa pripravené rozhodovať o veciach samo? Deti v školskom veku už majú na mnohé veci svoj pohľad. Majú predstavu o farbách, type nábytku či posteľných obliečkach. Zohľadnite ich názor a pokúste sa ho rešpektovať. Ak sa vám ich výber nepozdáva, vysvetlite im svoje dôvody. Možno budete prekvapení a zmenia názor. Veríme, že nakoniec sa vám podarí nájsť zlatú strednú cestu medzi túžbami dieťaťa a praktickým zariadením izby. 

 

FAQ

Ako zariadiť detskú izbu pre školáka?
Pri malých deťoch nie je rozmiestnenie nábytku také dôležité ako u školáka. Izba by mala byť rozdelená na tri zóny: pre učenie, pre spánok a pre oddych. Pokiaľ vám to finančné a dispozičné možnosti dovoľujú, skvele ukáže paraván alebo väčšia polica, ktorá zároveň slúži aj ako úložný priestor. Zóny môžete oddeliť aj opticky, napríklad kvetom alebo kobercom. 

Ako má vyzerať zóna pre prácu (učenie) v detskej izbe?
Základom je kvalitný písací stôl a stolička. Stôl by mal mať dostatočne veľkú pracovnú plochu a mal by byť stabilný, z kvalitného materiálu. Pri stoličke je najdôležitejším faktorom ergonomický tvar, preto na nej nešetrite. Pre menšie deti je lepší variant bez koliesok - školáka menej rozptyľuje a pri učení sa nevrtí. Dbajte aj na dostatočný úložný priestor, vhodný je napríklad zásuvkový kontajner.

Ako má vyzerať zóna pre oddych v detskej izbe?
Pokiaľ je v jednej izbe spolu viac súrodencov alebo je menších rozmerov, môžete ju vynechať, respektíve spojiť so zónou pre spánok. Do oddychovej zóny sa skvele hodia tieto veci: gauč, kreslo alebo sedací vak, televízor, rádio, hracia konzola, knižnica, spoločenské hry a ostatné hračky, detský nábytok určený na hranie, ako kĺzačky, domček, farebný koberec a podobne, vlastné výtvory, magnetická alebo korková nástenka.

Ako má vyzerať zóna pre spánok v detskej izbe? 
Priestor určený pre spánok by mal byť pokojný, bez rušivých podnetov. Vhodná je stmievateľná lampa alebo lampa s tienidlom, s teplým tónom žiarovky. Základom je tiež posteľ a kvalitný matrac. Pre deti od 5 rokov zakúpte plnohodnotnú posteľ s rozmermi pre dospelú osobu. Všeobecne platí, že pre deti je do puberty ideálny tvrdý matrac, kvôli správnemu vývinu chrbtice. Pre deti od 13 rokov môžete zvoliť aj mäkší variant. 

Aká farba je vhodná na vymaľovanie detskej izby? 
Vyhnite sa výrazným odtieňom, ako jasná červená, modrá či zelená. Optimálnejšie sú pastelové tóny. Ak dieťa trvá na nejakej farbe, dohodnite sa na kompromise a dovoľte ju napríklad pri doplnkoch. 

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií