Ako pripraviť dom a záhradu na zimu? Jesenné práce spríjemnia čas s rodinou

18.09.2023

Pozbierajte a spracujte úrodu


Záhradkári sa tešia prvej úrode už s príchodom jari, najviac plodín však dozrieva práve na prelome leta a jesene. Jablká, hrušky, tekvice, slivky, zemiaky aj hrozno patria medzi obľúbené ovocie a zeleninu, ktorú si vychutnávame práve na jeseň. Plody zbierajte opatrne, aby sa nepoškodili.

Poškodené či mäkké kusy dajte nabok a do pár dní spracujte, napríklad do džemov, kompótov, zaváranín alebo na sušenie.
Ostatnú úrodu uskladnite v suchom a chladnom prostredí - do pivnice, špajze alebo na balkón. Na zber sa odporúčame pripraviť v predstihu, inak môžete o úrodu zbytočne prísť. Ak cítite, že to nezvládnete sami, privolajte si na pomoc ochotných susedov alebo rodinu. Určite sa potešia výslužke v podobe domácej úrody.

Zazimujte rastliny a presaďte stromy


Klesajúce teploty neprospievajú najmä kvetom, hrozí im až úplné zamrznutie. Okrasné cibuľoviny vyberte zo zeme a cibuľky nechajte uschnúť. Následne ich môžete umiestniť do nádoby s pieskom alebo na suché miesto. Pozor, aby sa cibuľky vzájomne nedotýkali. Takto vydržia celú zimu “spať”, na jar ich môžete opäť zasadiť a tešiť sa z kvetov.

Väčšie črepníkové rastliny preneste do vnútra a umiestnite ich buď pri okne, alebo na tmavšie miesto. Jeseň je tiež ideálnym obdobím na presádzanie alebo výsadbu nových drevín a stromov. Ak túžite po založení živého plota, teraz je ten správny čas. Pred zimou takisto ostrihajte ovocné aj okrasné dreviny. Zamerajte sa na vrchnú časť, aby ste presvetlili spodné konáre.

Jeseň je pre niektoré dreviny a stromy ideálnym obdobím na výsadbu alebo presádzanie

Prevzdušnite a pohnojte trávnik

Leto dokáže trávnik poriadne vyčerpať, horúce a suché dni mu dávajú zabrať. Jeseň je vhodným obdobím na revitalizáciu a prípravu na zimný odpočinok. Trávnik najskôr dôkladne vyčistite, odstráňte burinu, konáriky, lístie či mach. Následne pôdu prevzdušnite, napríklad okopávaním, rýľom alebo hrabľami.

Pokiaľ sa chcete tešiť zo zelenej trávy aj po zime, pokoste ju ešte pred prvými mrazmi, ideálne začiatkom novembra. Trávnik však nekoste na menej ako 5 centimetrov. Myslite tiež na kvalitné hnojivo, ktoré uľahčí prezimovanie. Voľte skôr substráty s vyšším obsahom draslíka. Hnojivám s dusíkom sa vyhnite. Hoci urýchľujú rast, novú trávu zničia prvé mrazy.

Urobte si poriadok v náradí

V lete sa zvyčajne na záhrade venujeme mnohým aktivitám. Sadíme, zbierame úrodu, prípadne prerábame rôzne veci okolo domu. Často sa nám pritom nahromadí náradie a iné predmety, ktoré potom len prekladáme z miesta na miesto - hrable, lopaty, fúrik, kvetináče, vedrá aj staré topánky.

Namiesto toho, aby ste všetko pozbierali a zamkli do garáže či záhradného domčeka, dajte si námahu a spravte vo veciach poriadok. Pracovné stroje a náradie očistite, opravte a odložte na suché miesto. Využite háčiky, krabice či odkladacie boxy. Očistite aj zanesený podvozok či kolesá kosačky, predĺžite tak jej životnosť. Takisto pretrieďte dielňu. Farby, spreje, laky či iné chemikálie, ktoré sú po záruke alebo zmenili konzistenciu dajte preč. Uvidíte, že si za túto námahu budete na jar ďakovať.

Odložte záhradný nábytok


Záhradný nábytok potrebuje takisto svoju pozornosť, pričom každý materiál vyžaduje iné ošetrenie. Zatiaľ čo ratan odolá aj mrazom a na údržbu je nenáročný, drevený nábytok vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Drevo je azda najnáročnejším materiálom, potrebuje pravidelný náter, nábytok skladujte prekrytý priedušným materiálom.

Kov stačí dôkladne očistiť vodou a saponátom. Plastový nábytok poriadne skontrolujte, či vám počas leta nepraskol. Pokiaľ objavíte malú prasklinu v strede stola, chybičku krásy môžete zamaskovať pekným obrusom. Ak však poškodenie vplýva na funkčnosť, kus radšej vyhoďte, aby neprišlo k úrazu.
 

...prevencia je riešením. Záhradný nábytok pred uskladnením ošetrite podľa potreby
 

Vyčistite odkvapy a žľaby


Jeseň je obdobím pretrvávajúcich dažďov a padajúceho lístia. Odkvapy a žľaby bývajú aj niekoľko dní za sebou pod náporom vody a nečistôt. Voda preteká, strieka na zem alebo na fasádu domu. To môže vyústiť až do znečistenia omietky či podmočenia základov domu. Odkvapy aj žľaby poriadne skontrolujte a vyčistite ich od lístia, machu či iných nečistôt. Odstránenie prekážok pomôže vode pretekať až niekoľkokrát lepšie a vy tak zbytočne neriskujete nepríjemnosti. Pri manipulácii s rebríkom buďte opatrní a prácu vykonávajte vždy radšej vo dvojici. Pokiaľ si na čistenie vo výške netrúfate, požiadajte o pomoc mladšieho alebo zdatnejšieho člena rodiny, suseda, alebo si najmite profesionálov. 
 

Skontrolujte komín, krb kotol aj strechu

Vykurovanie býva jednou z najčastejších príčin požiaru domu. Ešte skôr, než naplno začne vykurovacia sezóna, odporúčame skontrolovať plynové aj drevené krby. Vyčistenie komína a revízia kotla by mali byť rovnako súčasťou starostlivosti o domácnosť. Častými nedostatkami býva zlý ťah komína, unikanie oxidu uhoľnatého, poškodenie izolácie alebo slabý výkon kotla.

Myslite aj na stav strechy. Skontrolujte tesnenie a otvory, všímajte si, či nevykazuje známky poškodenia. Nedostatky čím skôr opravte, aby sa stav ešte nezhoršil a nemuseli ste počas chladných mesiacov čeliť’ zatekaniu.
 
Ešte skôr, než naplno začne vykurovacia sezóna, odporúčame skontrolovať plynové aj drevené krby
 

Bývate v byte?

Môžete sa povenovať interiérovým rastlinám alebo triedeniu vecí, ktoré v zime nebudete potrebovať.

Hĺbkové čistenie alebo triedenie vecí pomôže aj vášmu mentálnemu nastaveniu
 
 

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií