Aká drahá je rekonštrukcia bytu?

24.11.2023

Cena závisí od mnohých faktorov

 
Urobte si presný plán a rozpis vecí, ktoré sa budú meniť. Plánujete kompletnú prerábku, alebo budete rekonštruovať iba kúpeľňu či kuchyňu? Chcete investovať do kvalitného materiálu, ako masívne drevo či mramor a do značkových spotrebičov? Alebo prerábate byt za účelom prenájmu a míňať navyše nechcete? 

Ďalšou dôležitou otázkou je aj to, či renováciu zveríte do rúk stavebnej firme, alebo si budete pomáhať svojpomocne. Každá možnosť má svoje pre aj proti. V oboch prípadoch odporúčame zistiť si ceny a kvalitu práce aj u 2-3 rôznych firiem či majstrov, aby ste mali prehľad a rozhodli sa pre najvýhodnejšiu ponuku.
 
Niektorí majstri sú lacní, ale hrozia komplikácie.

Ak ste zruční a vyzbrojení dávkou trpezlivosti, niektoré úkony v rámci rekonštrukcie zvládnete aj sami. Mnoho ľudí si trúfa na rozobratie bytového jadra, obitie kachličiek, vysekanie podlahy, stierky či maľovanie. Murovanie, obkladanie či montáž následne zveria do rúk majstrom. Bez odborníkov sa nepohnete ani pri elektroinštalácii. Tu je potrebná revízna správa, ktorú môže vydať len oprávnená osoba.

Najväčšou výhodou svojpomocnej rekonštrukcie je cena - tá môže byť rádovo nižšia a ušetriť môžete stovky eur. Nevýhodou je nenadväzovanie prác, nesúlad názorov a dlhé čakanie na jednotlivých majstrov s možnými komplikáciami. Väčšina z nich totiž pracuje bez papiera, čo vás poteší nižšou cenou, no môže vás dobehnúť zle odvedenou prácou a ťažko dovolateľnej reklamácie. Preto si vždy pred objednaním služby u jednotlivých robotníkov zistite referencie a chodte osobne prezrieť ich prácu. 

Obnova kúpeľne si vyžaduje odborníka; inštalácia rozvodov, položenie dlažby a obkladu nesú so sebou aj určité riziká

 

Koľko približne stoja jednotlivé práce?

 
Vyrezanie panelovej priečky - 250 eur/bežný meter (aj s odvozom sutiny)

Odstránenie tehlovej priečky - 30 až 40 eur/m2

Vymurovanie novej priečky - 25 eur/m2

Sadrová omietka/stierky - 22 eur/m2

Laminátová podlaha - 10 eur/m2

Demontáž rozvodov vody a odpadu - 100 eur

Montáž rozvodov vody a odpadu - 520 eur

Montáž umývadla, sifónu a batérie - 100 eur 

Montáž vane - 200 eur

Montáž toalety - 100 eur

Montáž sprchového kúta - 200 eur
 
Dlažba - 18-30 eur/m2, podľa veľkosti dlažby

Vynosenie stavebného odpadu 90 - 140 eur, podľa poschodia

Cenník je orientačný a závisí aj od regiónu a zložitosti práce. 

 

Stavebná firma je spoľahlivejšia a rýchlejšia

 
Ak sa spoľahnete na komplet servis stavebnej firmy, čerpáte hneď niekoľko výhod. Celý proces prerábky je dôsledne a dobre zorganizovaný, nemusíte sa obávať čakania na majstrov alebo nesúlad jednotlivých prác. Firmy pracujú rýchlo a z nového bytu sa môžete tešiť už do pár týždňov. Pri výbere zohľadnite referencie, záruky, pýtajte sa známych. 

Nevýhodou rekonštrukcie stavebnou firmou je cena. Pre hrubú predstavu, kompletná prerábka trojizbového bytu s rozlohou 70 m2 stojí približne 15 000 eur (cena práce).V cene je aj prerobenie starého umakartového jadra, nové rozvody - elektroinštalácie, vodoinštalácie aj sadrokartónové podhľady, omietky. Komplet prerobenie trojizbového bytu stavebnou spoločnosťou bez okien v štandardných materiáloch bude stáť približne 27 000 eur.

Stavebná firma vám vie urobiť cenovú ponuku včetne stavebného, vodoištalačného a elektroinštalačného materiálu. Zabezpečí vám tiež odvoz a likvidáciu odpadu. Odporučí vám kvalitu materiálov na obklady, dlažby, sanitu, podlahy a interiérové dvere. Tu platí pravidlo, že nie všetko lacné, je aj dobré.

Celý proces prerábky je dôsledne zorganizovaný

 

Koľko bude trvať?

 
Ak sa bavíme o kompletnej rekonštrukcii priemerného trojizbového bytu, zväčša netrvá dlhšie ako 6 týždňov. Pri ohlásení rekonštrukcie, prípadne pri stavebnom povolení majte na pamäti, aby ste správne stanovili lehotu, počas ktorej budete rekonštruovať a radšej si urobte aj časovú rezervu. 

Stavebné práce môžu kvôli hluku zvyčajne prebiehať cez týždeň od 8:30 do 17:00, v sobotu od 9:00 do 14:00. Časové lehoty počas ktorých môžete, prípadne nemôžete rekonštruovať vám napíše správca bytového domu. Do spoločných priestorov vyveste susedom oznam o prebiehajúcej rekonštrukcii a požiadajte ich o zhovievavosť.

Kde nakupovať potrebný materiál? 

 
V prípade, že vám stavebná firma nezabezpečuje materiál, tak sa pripravte na nákupy vo viacerých obchodoch. Väčšina z nás by zrejme zamierila do overených veľkoobchodov pre kutilov a stavbárov. Nikdy však nenájdete všetko potrebné v jednom obchode za tú najvýhodnejšiu cenu. Aj tu platí, že je dobré urobiť si prieskum. Nehanbite sa vypýtať zľavu, ide o bežnú prax. Pokiaľ kupujete viac materiálu, alebo upozorníte na fakt, že konkurencia má tovar o niečo lacnejší, predajcovia vedia spustiť aj niekoľko desiatok percent. Skúste zaloviť aj na internete. Množstvo e-shopov ponúka ceny, ktorým kamenné predajne nedokážu konkurovať.

Pri nákupe materiálov na rekonštrukciu je dobré urobiť si prieskum



Rekonštrukcia bytu sa môže predražiť

 
Odborníci odporúčajú počítať pri rekonštrukcii bytu aj s rezervou, minimálne 10-15 % z celkového rozpočtu. V priebehu vykonávania stavebných prác sa môžu vyskytnúť nové komplikácie, o ktorých sa pred zásahom do stavby nevedelo. Rovnako sa zvykne poškodiť či inak znehodnotiť materiál a budete ho musieť dokúpiť. Na druhú stranu, ak sa vám podarí zmestiť do pôvodného rozpočtu, zvyšné peniažky môžete využiť na nákup kvalitnejšieho nábytku a doplnkov.

7 praktických tipov na záver

 
  1. Majte reálne očakávania - nenechajte sa pohltiť najnovšími trendmi zo stránok časopisov s interiérovým dizajnom. Byt predsa nebude slúžiť na výstavu, ale pre vaše bývanie. Rekonštrukcia by mala byť praktická a hlavne dostupná vašim finančným možnostiam.
  2. Plánujte - každá dodatočná zmena v priebehu rekonštrukcie niečo stojí, či už váš čas, alebo peniaze. Overte si dodacie doby materiálov a ak využívate služby viacerých firiem a majstrov, zorganizujte ich čas. Základ je komunikovať so všetkými zúčastnenými stranami.
  3. Myslite na budúcnosť - niektorí ľudia majú tendenciu vrážať do rekonštrukcie veľa peňazí. Majú názor, že keď už sa do prerábky púšťajú, mala by byť čo najkvalitnejšia. To je na mieste. Ale zvážte aj svoju situáciu. Ak vrazíte príliš veľa financií do rekonštrukcie starého bytu v paneláku na odľahlom sídlisku, pri predaji sa vám investícia nemusí vrátiť. Na trhovú cenu totiž vplýva aj lokalita a celkový stav bytovky či paneláku. 
  4. Byt prerobte naraz - pokiaľ máte tú možnosť neodkladajte jednotlivé práce na neurčito a celý proces sa snažte zvládnuť čo najrýchlejšie. Ušetríte si nervy. Navyše, množstvo stavebných prác na seba priamo nadväzuje a po uplynutí niekoľkých týždňov by ste mohli stratiť prehľad, aký materiál bol použitý, či aká úprava sa vykonávala.
  5. Nájdite si prechodné bývanie - ak sa rozhodnete pre služby stavebnej firmy a uvoľníte im na niekoľko týždňov celý byt, rekonštrukcia bude hotová rýchlejšie. Zároveň budete aj vy v pohode a bez starostí. Pri prerábaní sa bežne odpája aj voda či elektrina, a to až na niekoľko dní. 
  6. Počúvajte rady - známych, ktorí už majú rekonštrukciu za sebou, stavbárov, majstrov, predajcov aj architektov. Snažte sa svoju situáciu prebrať s každým, kto do toho má čo povedať a nespoliehajte sa len sami na seba. Nejedenkrát sa stalo, že majiteľ bytu si zle zameral linku, pričom nerátal s konečnou omietkou. 
  7. Svoj byt chráňte - Neplánujete meniť podlahy? Zaobstarajte si ochranné papierové rolky. Máte už v byte nábytok? Veľké kusy obaľte bublinkovou fóliou, menšie kúsky či elektroniku radšej odneste na bezpečnejšie miesto. Mohli by sa zaprášiť a znehodnotiť.
 
Rekonštrukcia by mala byť praktická a hlavne dostupná vašim finančným možnostiam
 

Často kladené otázky

 
Koľko stojí rekonštrukcia bytu?
Finálna suma je individuálna a závisí od mnohých faktorov. Najdôležitejšie je rekonštrukciu premyslieť a naplánovať. Rozhodnite sa, či budete prerábať iba niektoré izby, alebo celý byt. Pre predstavu, ak zveríte kompletnú rekonštrukciu bytu stavebnej firme, pri trojizbovom byte o rozlohe 70 m2 zaplatíte približne 9 200 eur (cena práce), vrátane prerobenia starého umakartového jadra, omietky s maľovaním, prerobenie nových rozvodov - elektroinštalácie, vodoinštalácie a podhľadov. 

Ako dlho trvá rekonštrukcia bytu?
Pri kompletnej rekonštrukcii priemerného trojizbového bytu stavebnou firmou sa zväčša zmestíte do 6 týždňov, niekedy sa práce stihnú aj do jedného mesiaca.

Aké sú výhody a nevýhody svojpomocnej rekonštrukcie a využitia remeselníkov?
Najväčšou výhodou svojpomocnej rekonštrukcie je cena. Ak ste zruční a trpezliví, zrejme zvládnete rozobratie bytového jadra, obitie kachličiek, vysekanie podlahy, stierky či maľovanie a ušetríte stovky eur.  Nevýhodou je nenadväzovanie prác, nesúlad názorov a dlhé čakanie na jednotlivých majstrov a tiež možné komplikácie.

Aké sú výhody a nevýhody stavebnej firmy?
Pri stavebnej firme čerpáte hneď niekoľko výhod. Rekonštrukcia je zorganizovaná, nemusíte sa obávať čakania na majstrov alebo nesúlad jednotlivých prác. Firmy pracujú rýchlo a z nového bytu sa môžete tešiť už do pár týždňov. Nevýhodou môže byť u niektorých firiem cena. 

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií