Predávate nehnuteľnosť? Home staging zdvihne jej trhovú cenu

24.07.2020
Chystáte sa predávať byt alebo dom? Alebo zvažujete investičnú kúpu nehnuteľnosti? Potom by ste mali počuť o celosvetovom trende s názvom „home staging“, ktorý začína byť populárny už aj na Slovensku. Realitní makléri naň nedajú dopustiť a zhodujú sa, že trhová cena nehnuteľnosti vďaka nemu vzrastie až o niekoľko percent. 

Realitný trh je plný rôznych ponúk. Na internete nájdeme nespočetné množstvo inzerátov predávajúcich väčšie či menšie nehnuteľnosti. Aj vám sa niekedy zastaví rozum nad nekvalitnými fotkami, neporiadkom v miestnostiach či nevkusným zariadením? Pritom stačí málo a zo starého bytu po rodičoch môže byť útulný priestor, po ktorom budú záujemcovia doslova prahnúť. 

Trend zo západu

 
Home staging pracuje s psychológiou, že prvý dojem je najdôležitejší. V praxi ide o službu alebo činnosť, ktorá pripraví nehnuteľnosť na predaj s účelom maximalizovania zisku. Interiér sa uprace, preorganizuje a zariadi novým nábytkom alebo doplnkami, často sa aj vymaľuje.

Takto upravenú nehnuteľnosť dokážete podľa odborníkov predať až o 6 % drahšie a až o polovicu rýchlejšie. Predstavte si teda, že máte byt, ktorého trhová cena je 130-tisíc eur. Vďaka home stagingu na ňom zarobíte o takmer 8 tisícok viac. Investícia vás pritom vyjde iba na pár stoviek.

V USA a Kanade ide o veľmi populárnu a vyhľadávanú službu. Odhadom ju využíva až polovica predávajúcich. Na Slovensku je ešte v plienkach. No aj u nás už máme niekoľko profesionálnych firiem, ktoré home staging ponúkajú. 

 

Interiér sa uprace, preorganizuje a zariadi novým nábytkom alebo doplnkami, často sa aj vymaľuje

 

Skutočný verzus virtuálny

 
Zásadným rozhodnutím je, či stavíte na skutočný alebo virtuálny home staging. Ten predstavuje v podstate klasickú 3D vizualizáciu od bytového dizajnéra či architekta. Cena vizualizácie štandardnej miestnosti bytu alebo domu je okolo 160 eur. 

Virtuálny home staging sa vám oplatí najmä vtedy, keď máte napríklad novostavbu alebo vypratanú staršiu nehnuteľnosť, ktorej zariadenie chcete ponechať na nových majiteľov. Nevýhodou však je, že pri obhliadke sa dobrý dojem stratí.

Možností je viac

 
Zvažujete, že sa do toho pustíte? Možností máte hneď niekoľko. Väčšina firiem ponúka 3 typy služieb, home staging však môžete skúsiť aj bez odbornej pomoci:

Full-service balík 
Zahŕňa vstupnú prehliadku nehnuteľnosti, komplet poradenstvo, návrh úprav a ich realizáciu. Váš byt či dom upravia a vynovia takzvane „na kľúč“. V cenníkoch sa sumy pohybujú približne od 220 eur za garsónku, po 430 eur za 4-izbový byt. V cene býva zahrnutý aj dostatočný počet profesionálnych fotografií.

Výhodou je, že nábytok nemusíte v tomto prípade kupovať, ale môžete si ho prostredníctvom firmy zapožičať. Poplatok býva zhruba 20 % z predajnej ceny nábytku na mesiac. Navyše si priplatíte za rozsiahlejšie úpravy, ako maľovanie, sťahovanie či upratovacie práce.

Základný balík
V rámci základného balíku dostanete odbornú obhliadku a konzultáciu, a tiež možnosť výhodne si zapožičať nový nábytok. Zariaďovanie a úpravy sú však plne vo vašej réžii. Na záver vám firma vyhotoví niekoľko profesionálnych fotiek, ktoré sú už zahrnuté v cene. Takýto balík stojí v cenníku zhruba 220 eur.
 
Konzultácia
Dvojhodinové poradenstvo a vyhotovenie zoznamu odporúčaných úprav vás bude stáť asi 100 eur. Skúsený home stager vám poradí, ako zariadiť predsieň, kuchyňu, kúpeľňu a obývačku. Za každú ďalšiu izbu si priplatíte približne 25 eur.

Svojpomocná úprava
Ak je vaša nehnuteľnosť v dobrom stave a potrebujete doladiť len zopár drobností, zvládnete to aj sami. Túto možnosť ocenia najmä kreatívne osoby so zmyslom pre detail a estetiku, ale aj tí, ktorí plánujú kompletnú rekonštrukciu a nákup nábytku za účelom predaja. Zozbierali sme pre vás pár tipov od odborníkov, ktoré sa vám oplatí poznať.

 

Nie všetky izby majú pri home stagingu rovnakú prioritu. Záujemcovia prikladajú najväčšiu dôležitosť obývačke, spálni a kuchyni

 

Zvážte priority

 
Nie všetky izby majú pri home stagingu rovnakú prioritu. Záujemcovia prikladajú najväčšiu dôležitosť obývačke, spálni a kuchyni. Buďte pri realizácii ekonomickí aj praktickí a väčšinu úsilia vložte práve do týchto miestností. Detská izba, chodba alebo komora nie sú pri kúpe až tak rozhodujúce.

Stavte na neutrálne farby

 
Mnoho ľudí sa spolieha na svoj osobný štýl. Ten by však mal ísť v tomto prípade bokom. Fialová farba či lesklé metalické doplnky nemusia ulahodiť každému. Voľte radšej neutrálne farby, ako béžovú, pieskovú, sivú či bielu. Interiér laďte tón v tóne a ak sa vám žiada oživenie, vyberajte radšej pastelové farby. 

Požičajte si nábytok

 
Možno vás to prekvapí, no nový nábytok si môžete aj zapožičať. Na Slovensku existuje niekoľko firiem, ktoré sa touto službou zaoberajú. Napríklad, cena za vybavenie obývačky, vrátane kresla, sedačky, nábytkovej steny, konferenčného stolíka, doplnkov, záclon aj kvetov, je zhruba 160 eur na mesiac. Väčšina spoločností ponúka aj možnosť uskladniť váš starý nábytok.

Izby opticky zväčšite

 
Cieľom je vytvoriť priestor, ktorý je čo najviac priestranný. Odstráňte starý či príliš veľký nábytok, ale aj kúsky, ktoré sa k zvyšku zariadenia nehodia. Miestnosť musí dýchať a človek by sa v nej mal cítiť uvoľnene, nie stiesnene. Nábytok umiestnite tak, aby nebránil v prirodzenom pohybe. Do stredu zväčša patrí len jeden výrazný prvok - napríklad sedačka.

Vpustite svetlo

 
Tmavé izby sú smutné a ponuré. Zdvihnite žalúzie a roztiahnite záclony. Pomôžu vám tiež zrkadlá, ktoré svetlo znásobia. Pri tmavších miestnostiach rozsvieťte všetky svetlá, aj malé lampy na stolíkoch. Častou chybou býva nesprávne umiestnenie nábytku. Ak bráni prirodzenému dopadaniu svetla, presuňte ho.


Vpustite do miestnosti svetlo. Nehnuteľnosť sa tým opticky zväčší

Pridajte dekorácie

 
Detaily rozhodujú a rovnako tomu je aj pri home stagingu. Knižnicu ozvláštnite o zopár drobných vázičiek, sošiek či misiek. Skvele ukážu aj decentné obrazy, koberce, čisté kuchynské utierky či sviežo vyzerajúce biele uteráky. Poskladajte ich ako v hoteli a kúpeľňa sa razom premení na súkromné spa. Využite handmade dekorácie a dekorácie od lokálnych umelcov. Inšpirujte sa u ennacca. Ak vás zaujímajú obrazy a umelecké diela, navštívte stránku Dora Gallery.

Pred obhliadkou myslite na týchto 5 vecí

 
Máte o svoju nehnuteľnosť prvých záujemcov a blíži sa deň obhliadky? Nenechajte nič na náhodu a poriadne sa pripravte:

1.      Poupratujte - chuchvalce prachu či vlasov neurobia dobrý dojem. Myslite aj na okná, miesta pod nábytkom, vysoké police či pavučinky v rohoch. Ak nemáte čas na zvýš, privolajte si upratovaciu firmu.
2.      Opravte nedostatky - vypálená žiarovka či fľak na stene pútajú pozornosť viac ako krásne kreslo. Prejdite v miestnostiach všetky nedostatky a odstráňte ich. 
3.      Schovajte osobné predmety - rodinné fotky alebo magnetky z dovoleniek. Čo je pre vás milé a dotvára teplo domova, môže pre iného pôsobiť nevkusne. Predávaná nehnuteľnosť by mala byť čo najmenej osobná, aby si k nej kupujúci mohol hneď vytvoriť svoje vlastné puto.
4.      Vyvetrajte - drobnosť na ktorú často zabúdame. Niekoľko minút pred príchodom záujemcov vyvetrajte každú miestnosť. Vydýchaný vzduch či zatuchnutý pach nie je nič príjemné. Stavte na osviežovače vzduchu, pozor však, aby ste to s nimi neprehnali.
5.      Kúpte čerstvé kvety - nič neoživí izbu viac, ako čerstvé kvety. Ak sa rozhodnete pre frézie alebo ľalie, záujemcov ohúri aj vôňa. Je vám ľúto za ne vyhodiť peniaze? Investujte aspoň do črepníkových rastlín. Miestnosť hneď pozdvihnú na vyššiu úroveň. Odporúčame kvetinárstvo Ateliér Lúka!


Nič neoživí izbu viac ako živé kvety. Investujte do črepníkových rastlín

FAQ

 
Čo je home staging?
Home staging predstavuje službu alebo činnosť, ktorá pripraví nehnuteľnosť na predaj s účelom maximalizovania zisku. Interiér sa uprace, preorganizuje a zariadi novým nábytkom alebo doplnkami, často sa aj vymaľuje. Takto upravenú nehnuteľnosť dokážete podľa odborníkov predať až o 6 % drahšie a až o polovicu rýchlejšie. V USA a Kanade ide o veľmi populárny trend. Odhadom tam home staging využíva až polovica predávajúcich. 

Aká je cena za home staging?
Väčšina firiem ponúka full-service balík, ktorý zahŕňa vstupnú prehliadku nehnuteľnosti, komplet poradenstvo, návrh úprav a ich realizáciu. Váš byt či dom upravia a vynovia takzvane „na kľúč“. V cenníkoch sa sumy pohybujú približne od 220 eur za garsónku, po 430 eur za 4-izbový byt, bez nábytku.

Zvážiť môžete aj konzultáciu. Zhruba dvojhodinové poradenstvo a vyhotovenie zoznamu odporúčaných úprav vás bude stáť asi 100 eur. Skúsený home stager vám poradí, ako zariadiť predsieň, kuchyňu, kúpeľňu a obývačku. Za každú ďalšiu izbu si priplatíte približne 25 eur.

Oplatí sa mi investovať do home stagingu?
Nehnuteľnosť, ktorá prešla home stagingom, dokážete podľa odborníkov predať až o 6 % drahšie a až o polovicu rýchlejšie. Predstavte si teda, že máte byt, ktorého trhová cena je 130-tisíc eur. Vďaka home stagingu na ňom zarobíte o takmer 8 tisícok viac. Počiatočná investícia by nemala byť vyššia než 1 000 eur, vrátane nábytku a full-service služieb profesionálnej firmy.

Je lepšie nechať home staging na firmu alebo to zvládnem aj sám?
Ak je vaša nehnuteľnosť v dobrom stave a potrebujete doladiť len zopár drobností, zvládnete to aj sami. Túto možnosť ocenia najmä kreatívne osoby so zmyslom pre detail a estetiku, ale aj tí, ktorí plánujú kompletnú rekonštrukciu a nákup nábytku za účelom predaja.


Ak je vaša nehnuteľnosť v dobrom stave, potrebujete doladiť len zopár drobnosti

Musím pri home stagingu kupovať nový nábytok?
Na Slovensku existuje niekoľko firiem, ktoré vám nábytok zapožičajú. Napríklad, cena za vybavenie obývačky, vrátane kresla, sedačky, nábytkovej steny, konferenčného stolíka, doplnkov, záclon aj kvetov, je zhruba 160 eur na mesiac. 

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií