Máte už svoju UPI?

20.03.2019
 Plánujete si postaviť dom a už aj viete kde? Vybrali ste si pozemok, ktorý sa vám páči, ale nie ste si istý, či na ňom môžete stavať? 

 Ešte predtým ako si pozemok kúpite, potrebujete vedieť tri základné informácie: 

  •  Môžem na tomto pozemku postaviť dom?
  •  Budem sa môcť pripojiť na vodu, elektriku, kanalizáciu a plyn?
  •  Vedie k pozemku prístupová cesta? Kto ju vlastní?
Územnoplánovacia informácia je základná informácia o vašom pozemku poskytovaná z obce (mesta), ktorou treba začať. Táto tzv. UPI vám presne povie, či váš pozemok je v územnom pláne obce alebo nie je, či je na ňom možné stavať a čo na ňom môžete postaviť. Nájdete v nej informácie o regulatívoch, podmienkach či spôsobe funkčného využitia vášho pozemku, informáciu o ochranných pásmach, plánovaných technických či dopravných vybaveniach. Teda všetky relevantné informácie, ktoré vás, ako stavebníka zaujímajú. 

Ak už teda máte územnoplánovaciu informáciu a viete, že na vašom pozemku stavať môžete, je potrebné osloviť vodárne, elektrárne a poprípade plynárne či telekomunikácie v zmysle napojenia sa na optickú sieť. Teda správcov sietí, ktorí vám súčasne povedia, či sa na siete viete pripojiť a kde je váš bod pripojenia. 

Prístupová cesta je jednou z najčastejšie podceňovaných vecí pri výbere pozemku. Viete si predstaviť, že sa nedostanete k svojmu pozemku? Áno, aj to sa stáva. Preto je potrebné vedieť , kto vlastní cestu, po ktorej sa na pozemok dostanete. 

Zdá sa vám to náročné? 

Po prvej konzultácii s nami zistíte, že potrebujeme od vás iba splnomocnenie a všetky tieto vaše otázky vyriešime za vás do 30 dní. Prečo? Pretože za vás absolvujeme administratívny proces, v ktorom každá oslovená inštitúcia má 30 dní na vyjadrenie. 

Ponúkame vám možnosť využiť naše služby a všetko vybavíme za vás. 

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií