Murovaná kuchyňa ako elegantná a nadčasová voľba

05.08.2022

Hovoríte si, že murovaná kuchyňa je prežitok a pôsobí nemoderne? Omyl. Z obyčajnej miestnosti vykúzli elegantný a útulný priestor. Vyžaruje z nej domáca pohoda, kde sa bezpochyby skvele varí aj stravuje. Predstavte si kombináciu priznaných stropných trámov, drevenej masívnej podlahy a keramických kachlí – ideálne miesto na murovanú kuchyňu! Nepatrí do hlavného prúdu, ale je nepochybne zaujímavou alternatívou. Predovšetkým preto, že každá jedna je originál, tá vaša.

 

Na začiatku bola pec

 

Murovaná kuchyňa je označovaná za pramatku dnešných kuchynských liniek. Jej pôvod siaha až do čias, kedy sériovo vyrábaný nábytok neexistoval, rovnako ako zariadenie na chladenie či kúrenie. Ľudia využívali prírodné materiály a základom každej domácnosti bola murovaná pec. S jej stavbou sa začali murovať aj ďalšie prvky, ako postranné lavice, truhlice alebo pracovné pulty, ktoré nahrádzali solitérne vybavenie. Tak vznikol prototyp murovanej kuchyne, ktorú nájdeme v najpôvabnejšej forme práve na juhu Francúzska či Španielska. U nás je častá predovšetkým pri rekonštrukciách vonkajších sídiel alebo v interiéra chát a víkendových sídiel.

V murovanej kuchyni je namiesto bežného kuchynského nábytku použitý stavebný materiál. Jeho voľba obyčajne závisí od tvaru kuchynskej linky a tiež celkového rázu interiéru. Pri rekonštrukcii chaty alebo víkendového domčeka sa najčastejšie používajú prírodné materiály ako je drevo, kameň alebo pálené tehly a keramika. Máte v obľube organické a amorfné tvary? V tom prípade je jasnou voľbou betón, striekaný na kovovú kostru z kovovej sieťoviny. U panelákových kuchýň sa odporúča zvoliť z hľadiska zaťaženia ľahké materiály, ako sú pórobetónové tvárnice alebo sadrokartón pripevnený na kovovú kostru.

Nášt tip: Nebojte sa farieb. Použitím výrazných motívov a farebného prevedenia sa vaša kuchyňa stane dominantou celého interiéru. Vhodným vytvarovaním múru a odkladacích plôch môžeme vytvoriť optický dojem pece.

 

Vlastnosti 

 

  • kuchyňu je možné naplánovať do posledného detailu podľa svojej predstavy
  • odolnosť (žiadne rozpadávanie po čase alebo hniloba materiálu)
  • dlhá životnosť
  • vyššia váha celej kuchynskej zostavy
  • konečné riešenie (po postavení zostavy sú akékoľvek zmeny veľmi problematické)
  • originálny netradičný vzhľad
  • realizácia náročnejšia na prípravu
  • kuchyňa zaberie viac priestoru
Zdroj: desiretoinspire.net/2020/09/11/villa-castelluccio
Realizácia murovanej kuchyne je síce náročnejšia, no zaručí vám dlhoročnú odolnosť

 

Kedy sa oplatí uvažovať o murovanej kuchyni

 

Plánujete si kuchyňu s výhľadom na to, že v rovnakej domácnosti zostanete niekoľko rokov alebo dokonca na celý život? V tom prípade má zmysel o murovanej linke vážne uvažovať. Ak bývate v prenájme a uvažujete o inom, vlastnom bývaní, nemá cenu sa do tejto finančne aj časovo náročnej akcie púšťať. V prípade sťahovania totiž s kuchyňou nepohnete. Hlavnou výhodou murovanej kuchynskej linky je jej dlhá životnosť a odolnosť. V porovnaní s nábytkom drevotriesky si môžete byť istí, že sa nezačne ani rozpadať, ani hniť.

Základným pravidlom, ktoré pri murovanej linke platí dvojnásobne je – „Dvakrát meraj a raz strihaj.“ Keďže nejde o klasické radenie skríň vedľa seba, musíme počítať s faktom, že kuchyňa bude zaberať viac centimetrov do priestoru než hrúbka klasického drevotrieskového korpusu. Presné meranie je v tomto prípade nevyhnutné. Ďalším dôležitým krokom je tiež presný návrh a následná realizácia inštalácií. Rozvody vody, kanalizácie, plynu a elektriny musia byť definitívne, pretože po stavbe linky by bola ich prerábka oveľa komplikovanejšie.

Najčastejšie sa stretávame s vymurovaním kuchyne z tvárníc YTONG, ktoré sú potom následne obložené keramickým obkladom. Výhodou tohto stavebného materiálu je fakt, že sa doňho ľahko reže. Zároveň to však môže byť aj nevýhodou, pretože urobiť v ňom dieru skrutkovačom nepredstavuje žiadny problém. V miestach, kde zvažujeme police alebo šuplíky je potom vhodné umiestniť do vnútra rám z dreva. Zostava lepšie drží a tiež prirábanie vonkajších dvierok je oveľa jednoduchšie. Niektorí výrobcovia volia postup, pri ktorom vyrobia vopred celé korpusy a potom ich obmurujú. Výhodou je, že vo vnútri je potom rovnaký materiál ako u klasických sektorových kuchýň, všetko je čisté a ľahko umývateľné.

Okrem spomínaného prevedenia z tvárníc Ytong je možné vystavať kuchyňu aj z lícových tehál. Nezabudnime ale na to, že úložný priestor si ešte o niečo zmenšíme a v žiadnom prípade neušetríme. Tehly sú relatívne drahé. Mnoho ľudí sa nakoniec uchýli na vykonanie zostavy z Ytongu a jeho následnému obloženiu pásikmi. Konečný efekt potom vyzerá ako z lícoviek, len ide o lacnejší variant.

Povrchová úprava Ytongu môže byť za použitia umývateľnej farby zhodná so stenou alebo je možné použiť keramický obklad. Pozor,nie každá obkladačka je robená na bežnú prevádzku v kuchyni. Pri páde ťažšieho predmetu môže hroziť rozbitie. Výrobca by vám mal poskytnúť informácie o jej odolnosti, prípadne odporučiť odolný typ obkladu.

 

Náš tip: Odporúča sa kúpiť keramický obklad skôr, než prebehnú murované práce. Rozmer výklenkov a ostatné dimenzie prispôsobíme konkrétnemu obkladu, tým predídeme zbytočnému rezaniu a množstvu zvyškov. Očividne skracované kachličky nevyzerajú vôbec esteticky.

 

Práve obklad a povrchové stvárnenie je z veľkej časti nositeľom štýlu celej kuchyne. Keramické obklady jednoznačne hrajú prím. Nielen kvôli stovkám variácií, farieb či dekorov. Vyznačujú sa tiež dlhou životnosťou, odolnosťou voči látkam a jednoduchou údržbou. Obľúbená je bielo modrá kombinácia, evokujúca prímorský štýl. Naopak hnedá a odtiene červenej sú charakteristické pre teplé vnútrozemie. Horské oblasti predstavuje napríklad sýto zelená a žiarivé teplé odtiene sú príznačné pre letné sídla.

 

Povrchové úpravy

 

V prípade použitia kachličiek na pracovnej doske sa snažte vyhnúť bielemu prevedeniu škár. Pokiaľ sa nechcete stať otrokom ich čistenia, voľte odtiene šedej. Namiesto škárovacej hmoty použite silikónový alebo akrylový tmel. Je pružnejší, odolný voči vode, a nezanáša sa špinou. Okrem keramiky je výbornou voľbou na steny kuchyne aj stierka, omietka, umývateľné či štruktúrované nátery. Práve tie môžu vytvárať zaujímavé vizuálne efekty.

Zdroj: villaslunaya.com

Pokiaľ sa nechcete stať otrokom ich čistenia, voľte odtiene šedej

 

Pracovná doska

 

Pracovnú dosku nemusíme zvoliť iba tenkú železobetónovú, so spomínaným keramickým obkladom. Môžeme pokojne použiť takmer všetky ostatné typy dosiek, či laminátové, masívne alebo ktorékoľvek iné. Bývajú uložené na vybudovaných múroch alebo kotvené do kovových profilov.

 

Zmena trednov zmena dizajnu

 

Vymurovaná kuchyňa síce zostáva nemenná, čo sa týka stavebných prvkov, ale záleží len na fantázii majiteľa, ako ju dotvorí a „vyšperkuje“. Použitím látkových závesov, výmenou kuchynských dvierok, prútených košov a najrôznejších debničiek môžete mať iný kuchynský kút podľa vlastnej chuti. Okrem spodných skríň je ráz kuchyne postavený hlavne na využívaní odskokov, soklov, parapetov a ník v stene. Práve to sú ideálne miesta na úložné priestory.

Najlepšie je realizovať kuchyňu zároveň so stavbou domu. Predovšetkým vzhľadom k mokrému procesu výstavby ide o praktický a úsporný krok. Dve muchy jednou ranou zabijete použitím rovnakých stavebných materiálov. Nielenže ušetríte čas, ale odzrkadlí sa to aj na úspore peňazí. Keďže jednotlivé materiály pracujú a dozrievajú, celé dielo bude kvalitnejšie, pevnejšie a bez vzniku škár.

 

Všeobecný postup stavby murovanej kuchyne

 

  • úprava rozvodov inštalácií (elektrika, voda, plyn a iné)
  • vymurovanie technológie (Ytong)
  • štukovanie a výmaľba vo vnútri kuchynskej linky (pokiaľ nejde o kompletné korpusy, ktoré sa len obmurujú)
  • obkladačské práce, silikónovanie
  • montáž dvierok
  • osadenie a kompletizácia

 

FAQ

 

Aké sú výhody murovanej kuchyne?
Murované kuchyne sa okrem originality vyznačujú dlhou životnosťou. Sú síce náročnejšie na vybudovanie, ale rovnako tak je náročné ich aj poškodiť t.j. hlavnou vlastnosťou je odolnosť. V prípade, že máte chuť na zmenu dizajn kuchynskej linky je možné variovať napr. výmenou pracovnej dosky, dvierok, či závesov a vaša kuchyňa nadobudne úplne nový vzhľad. 
 
Kedy sa oplatí uvažovať o murovanej kuchyni?
Ak plánujete kuchyňu s výhľadom na to, že v rovnakej domácnosti zostanete niekoľko rokov alebo dokonca na celý život. Je potrebné premýšľať nad dostatkom priestoru, mať fantáziu, trpezlivosť, či byť precízny v práci a zároveň doladiť linku k štýlu celého domu. Hlavnou výhodou murovanej kuchynskej linky je jej dlhá životnosť a odolnosť. Murovaná linka sa opaltí keď hľadáte orinigalitu a trvácnosť v jednom. V porovnaní s nábytkom drevotriesky si môžete byť istí, že sa nezačne ani rozpadať, ani hniť.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií