Ako si vybrať interiérové dvere do vášho bývania?

29.10.2021

Často sa vyberajú ako posledná vec bez prílišného uvažovania všetkých funkcií. Pritom je to jedna z prvých vecí, ktorú uvidí každá návšteva a v neposlednom rade aj vy sami pri príchode do vlastného interiéru.

Áno, presne tak, hovoríme o klasických interiérových dverách. Práve ony do podstatnej miery dotvárajú celkový vizuál jednotlivých izieb, no dokážu zároveň vzbudiť exkluzivitu a jedinečnosť priestoru.

Nejde len o funkčnosť a estetickú stránku, dvere vo vašom bývaní sú najmä dlhodobou investíciou, ktorá pri správnom výbere a udržiavaní môže prežiť viacero generácií.

Hľadáte odpovede, na to, ktorá voľba interiérových dverí je tá pravá pre kúpeľňu, pracovňu, či prechod z interiéru medzi terasou a balkónom a prečo?

U nás nájdete odpovede na všetky vaše otázky.

 

Najvyhľadávanejšie typy dverí

 

Otočné dvere

Pravdepodobne sa s nimi stretávate najčastejšie. Je to totižto základný a najviac dopytovaný variant interiérových dverí. Hlavnou výhodou je najmä jednoduché montovanie. V prípade potreby náležitej údržby sa s nimi dobre manipuluje aj laikovi, takže nebudete potrebovať žiadneho profesionála. Ak máte malé bábätko a potrebujete mu vytvoriť pokojnú izbičku, či jednoducho nechcete byť rušení, jednoznačne siahnite po tejto alternatíve. Okrem minimálneho prepúšťania svetla totiž zabezpečujú aj potrebné tlmenie okolitého hluku. Ďalšou nezanedbateľnou výhodou je tiež šetrenie nákladov na kúrenie, keďže prostredníctvom vyššieho stupňa tesnenia dokážu udržať požadovanú teplotu dlhší čas. Ak však uvažujete nad otočnými dverami, berte do úvahy rozmery vášho obytného priestoru. V prípade menších izieb je pri tomto type nevýhodou práve zabezpečenie voľného otáčavého chodu.

Posuvné dvere

Ak hľadáte typ dverí prepúšťajúci dostatok svetla a vzduchu, vsaďte všetky karty práve na tento model. Využívané sú najmä pri prechode na terasu či balkón. Inou možnosťou je ich umiestnenie do salóniku, či ako dizajnový variant uzatvorenia jedálne a priestoru kuchyne. Ak ste milovníkom letných posedení, či susedských grilovačiek, posuvné dvere na stenu sú ideálne na oddelenie miestností, kedy nepotrebujete zabezpečiť maximálne tlmenie zvukov a nepriechodnosť svetla. V prípade daného typu nebude potrebná ani klimatizácia, keďže umožňuje automatickú filtráciu vzduchu. Posuvné interiérové dvere taktiež nie sú náročné na údržbu, podobne ako otáčavé dvere. Výhodou je  však v tomto prípade nastaviteľná veľkosť, vďaka ktorej cez ne vieme prenášať aj väčšie objekty. Môžu byť totižto až dvojnásobne také veľké ako tie otáčavé. Odporúčame po nich siahnuť tiež v prípade menšieho interiéru, keďže dokážu vytvoriť optický klam a priestory tak pôsobia omnoho väčšie.

 

Posuvné dvere sú ideálnym variantom dizajnového uzatvorenia spoločných priestorov, ako napr. obývacej izby a kuchyne, či kúpeľne

 

Vreckové dvere

Jedná sa o elegantný a veľmi nenápadný typ interiérových dverí. Vlastnosťami sa približujú posuvným dverám, no na rozdiel od nich sa neotvárajú do priestoru ale miznú do zabudovanej časti v stene. Túto alternatívu ocení každý nadšený minimalista, no aj ľudia bývajúci v menšom byte či dome. Dvere viete pri otvorení šikovne zasunúť do steny, takže sa v jedinom okamihu stane z dvoch menších izieb veľká spoločenská miestnosť. Najväčšou nevýhodou je spôsob údržby vreckových dvier. Keďže sú s pántami zabudované priamo do steny, na ich vytiahnutie budete potrebovať pomoc odborníka, v horšom prípade bude potrebný aj zásah do samotnej steny. Výhodou je naopak ich cena, ktorá je v porovnaní s klasickými posuvnými dverami nižšia. Musíte však brať do úvahy náročnejšie zavádzanie, keďže dodatočná práca tesára by vás naopak mohla vyjsť veľmi draho. Ak teda nad daným modelom rozmýšľate, zahrňte ho do návrhu domu či prerábky bytu vopred. Ideálne sú pre technickú miestnosť, kúpeľňu, či komoru.

Náš tip: Pri výbere vreckových dverí sa treba vyhnúť iba tým, ktoré majú vyčnievajúce lišty, pretože sa pravdepodobne nezmestia do kazetového systému v stene vašej dutiny.

Bezpečnostné dvere

Osobitným typom sú bezpečnostné dvere, ktoré nie je vylúčené umiestniť aj do vášho interiéru. Využívajú sa najmä v prípadoch, ak uchovávate v jednej zo svojich izieb neobyčajné cennosti, poprípade sa tam nachádza trezor. Dôvodom môže byť tiež domáca pracovňa v prípade home officu, kedy si prajete dostatočné súkromie. Ďalšou výhodou týchto dverí je vysoký stupeň tesnenia, ktorý zabráni hluku prichádzajúceho z okolitých priestorov. Poväčšine ľudia nesiahnu po tejto alternatíve, no kreativite sa medze nekladú a možno je tento typ určený práve pre vás.

Zhrňovacie dvere

Rovnako ako posuvné dvere dokážu opticky vytvoriť väčší priestor. Odlišujú sa však vo viacerých smeroch. Na rozdiel od klasických dverí býva tento variant vyrábaný z menej kvalitného materiálu - plast, lamely.  V tomto prípade vás pri kúpe síce poteší cena dverí, no nemôžeme od nich očakávať dlhovekú trvácnosť, zvukotesnosť, či bezpečnosť. 

Kyvné dvere

V minulosti veľmi obľúbený typ dverí, dodnes používaný v niektorých komerčných alebo “old school” priestoroch. Ich druhé meno sú lietačky, čo do detailov odráža ich charakter. Využiteľnosť v domácnostiach nájdu pri oddeľovaní šatníka, špajze, či kuchyne a jedálenského priestoru.

 

Ak sa radi hráte s interiérovým priestorom, nebojte sa experimentovať

 

Dizajnové interiérové dvere

 

Ak váš dom či byt nezapadá do stereotypu klasického dizajnu, prvky ako zárubňa a rámy môžete celkom vynechať. Čoraz väčším hitom sa totižto stávajú práve skryté zárubne. Ich výsadou je minimalizmus, ktorý dodá interiéru eleganciu, precíznosť a moderné riešenie.  Ak ste zástancom práve spomínanej jednoduchosti, siahnite po monochromatických dverách alebo s označením natural color. Ďalší vyhľadávaný typ dizajnových dverí je ghost. Spadajú do kategórie skrytých dverí, no umožňujú vami zvolenú povrchovú úpravu. Jednofarebné zladenie či prírodné odtiene určite nič nepokazia. Zvolili ste si posuvné dvere a chcete nimi interiér ozvláštniť? Tento typ dverí je možné vyhotoviť takmer z každého materiálu a prispôsobiť ho dizajnu, ktorý ladí so štýlom interiéru.

Ak sa však radi hráte s interiérovým priestorom, nebojte sa experimentovať a vytvorte si vo svojej domácnosti kontrast. Výraznejšie dvere dokážu upozorniť na jednotlivé predmety, no aj ich naopak celkom zatieniť. Vzhľad a funkčnosť prispôsobte vašej osobnosti. V prípade, že chcete nechať vyniknúť priestor, neváhajte použiť zaujímavejšie materiály, ako napríklad sklo. Takéto dvere ho opticky zväčšia  a zachovajú v miestnosti prirodzenú svetelnosť.

 

Materiál a výplne interiérových dverí

 

Základným prvkom pri väčšine dverí je drevo. Ak sa bavíme o celodrevených interiérových dverách, známe sú štyri aplikovateľné varianty:

Voština - Táto dverná výplň je najlacnejšou no zároveň aj najmenej kvalitnou a pevnou možnosťou pri výrobe dvier. Vytvára sa z papierových voštín, ktoré sa vkladajú do dreveného rámu, ktorý sa vytvára zo smrekového dreva veľmi nízkej kvality a následne sa zakrýva sololitom známym ako mäkká drevovláknitá doska. Interiérové dvere s voštinou zvoľte iba v prípade, keď nepožadujete vysokú pevnosť a uspokojíte sa s nižšou kvalitou dverí. Výhodou je jednoduché manipulovanie, keďže ide o hmotnosťou najľahšiu variantu.

Vyľahčená drevotriesková doska - Pre tento typ výplne sú charakteristické rovnomerne vyvŕtané diery. Otvory sú zakryté nalisovaním vhodného povrchového materiálu (dyha, fólia, laminát). Stredná hmotnosť umožňuje menej namáhavú manipuláciu pri otváraní. Cenovo sa radí k zlatému priemeru.

 

Čoraz viac vyhľadávanejšou voľbou moderných interiérov sú biele interiérové dvere

 

Plná drevotriesková doska - Hovoríme o jednej z najdrahších verzii výplne, ktorá vám ale zaručene vydrží veľmi dlhú dobu. Ideálna je v interiéri, kde sa nachádzajú malé deti, keďže dobre tlmí hluk, no zároveň sa tak rýchlo nezničí. Z rady drevotrieskových dverí sa jedná o najkvalitnejší výber.

Náš tip: Dverovka vyrobená z drevotrieskovej dosky vyľahčenej ale aj plnej môže mať nežiadúcu vlastnosť rozlupčivosť, čo môže výrazne ovplyvniť kvalitu a obmedziť trvanlivosť. Tento efekt sa prejavuje najmä pri zvýšenej vlhkosti interiéru, takže ich neodporúčame umiestňovať do kúpeľní a pivničných priestorov.

Celomasívna výplň - Je najkvalitnejšou dverovkou, do ktorej sa oplatí investovať. Vyrába sa z masívnych hranolčekov, ktoré sú lisované a súčasne zlepované pod vysokým tlakom. Pri tomto procese sa vylúči budúce pracovanie dreva a prípadne sa zamedzí rozmerovým zmenám (šuverenie, krútenie, zosýchanie, napučanie).

Ďalším často využívaným materiálom pri výplni dverí je sklo. Základnými typmi sú priehľadné sklo, matné alebo vytrážna forma (spojenie skla s kovom). Častou voľbou je práve matné sklo, ktoré je nepriehľadné, a tak zaručí intimitu priestoru.

 

Povrchy interiérových dverí

 

Fólia - Vzniká imitáciou vhodnej dreviny. Jej podstatou je papier impregnovaný vhodným typom živice. Ide o najlacnejší typ povrchu dverí, pretože poškodením fólie sa už len ťažko nájde náhrada. Fólia totižto imituje textúru dreva.

Laminát - Rozdiel medzi týmto typom a fóliou je vrstvenie viacerých papierov. Rovnako však hovoríme o lacnejšej variante.

Dyha (Masív) - Vyrába sa technológiou rezania alebo lúpania masívneho dreva na tenké doštičky, ktoré sú v podstate masívnym drevom. Jedná sa o najdrahší povrch, ktorý vyvoláva dojem celomasívnych dverí.

Náš tip: Ak vám celomasívne dvere rozpočtovo nevychádzajú, neváhajte materiály kombinovať s rôznymi povrchmi. Kvalitnejšie dvere umiestnite len do najnutnejších priestorov a tiež do najviac vlhkých miestností.

 

Ak vám celomasívne dvere rozpočtovo nevychádzajú, neváhajte materiály kombinovať s rôznymi povrchmi

 

Pánty a kľučky na dvere

 

Pri výbere dverí nezabúdajte aj na ostatné doplnky nevyhnutné pre celkový vizuálny dojem. Na začiatku majte na pamäti kvalitu a povrchovú úpravu kovania, kde patrí dverný pánt a kľučka. V prvom rade musia zabezpečovať funkčné otváranie a zatváranie (bez vŕzgania a podobných komplikácií), no tiež pevné uchytenie dverí do zárubne. Druhoradou požiadavkou je celkový dizajn, čo znamená zladenie pántov a kľučky v jednotných odtieňoch farieb. Kľučka sa tiež považuje za šperk dverí, takže vašej fantázii sa medze nekladú. Ak si ale sami neviete vytvoriť dokonalú predstavu, neváhajte sa inšpirovať v katalógoch ponúkaných výrobcami.

Dajte svojmu interiéru druhý dych

Inšpirujte sa najnovšími dizajnovými trendami. Ak dvere nepovažujete len za nevyhnutnú zložku vášho domu či bytu, urobte z nich exkluzívny kúsok, na ktorý padne zrak každému návštevníkovi. Nejedná sa vždy len o samotný typ interiérových dverí. Zaujať vie aj výrazná farba. Veľmi často využívanou alternatívou sú práve čierne dvere, poprípade s čiernymi doplnkami. Nemusíte nutne siahnuť po novom kúsku od drahého výrobcu. Skúste si kúpiť kvalitnú farbu a neváhajte experimentovať. Čiernymi dverami, poprípade čiernymi rámami so sklenou výplňou okamžite oživíte fádny domáci priestor. Túto alternatívu zvoľte v prípade minimalisticky zariadeného prostredia. Druhou, a čoraz viac vyhľadávanejšou voľbou sú biele interiérové dvere. Farba, po ktorej pri oživení obydlia siahnete vy, je už len na vás.

 

Farebnými dverami okamžite oživíte fádny domáci priestor

FAQ:

 

Aké sú najvyhľadávanejšie typy dizajnových dverí?
Ak sa radi hráte s interiérovým priestorom, nebojte sa experimentovať a vytvorte si vo svojej domácnosti kontrast. Čoraz väčším hitom sa stávajú práve skryté zárubne. V prípade, že chcete nechať vyniknúť priestor, neváhajte použiť zaujímavejšie materiály, ako napríklad sklo. Takéto dvere ho opticky zväčšia  a zachovajú v miestnosti prirodzenú svetelnosť.
 
Aký povrch interiérových dverí je najkvalitnejší?
Najdrahšou no zároveň najudržateľnejšou alternatívou je dyha vyrobená z masívneho dreva. S pomocou kvalitne naneseného masívu vyvoláte dojem exkluzivity dvier, aj keď bude výplň tvorená z drevotriesky.
 
Kedy je ideálnou voľbou voština ako dverná výplň?
Pokiaľ ste kúpili byt za účelom použitia na prenájom, nepotrebujete investovať do drahých dverí. V tomto prípade sa uspokojíte aj s najlacnejšou variantou vyplnenou voštinou.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií