Ako v lete udržať peknú záhradu?

24.05.2023
Leto je obdobím, ktoré si môžeme naplno užiť na čerstvom vzduchu. Dni sú dlhé a horúce, doslova lákajú k príjemnému posedeniu v záhradke. Máte svoju zelenú oázu pokoja aj vy a premýšľate, akú starostlivosť jej počas leta dopriať? Alebo zakladáte novú záhradu či chystáte rekonštrukciu? Aj pre vás máme užitočné tipy, ako ju zariadiť tak, aby s ňou bolo čo najmenej starostí.

Letné záhradné práce


Pekná záhradka si vyžaduje trpezlivosť a pravidelnú starostlivosť, a to aj v lete. Na aké udržiavacie práce myslieť, aby sa vám odmenila chutnou úrodou a krásnym porastom?

Trávnik
Počas leta sú jeho najväčším nepriateľom horúce teploty. Trávnik trpí aj na nedostatok zrážok a nízku vzdušnú vlhkosť. Pri starostlivosti je najdôležitejšia pravidelná zálievka. Ak máte nainštalovaný automatický zavlažovací systém, spustite ho ideálne na noc. Pokiaľ trávnik polievate sami, zvoľte čas neskôr večer. Burinu vytrhávajte s koreňom. Dnes už existujú rôzne šikovné nástroje, ktoré pohodlne obslúžite aj postojačky. Mesiace júl a august môžete využiť na hnojenie alebo postrek. Po hnojení trávnatú plochu opäť zavlažte, prípadne hnojte počas dažďa. 

Okrasný záhon
Podobne ako pri trávniku, takisto pri okrasných rastlinách je najdôležitejšia vlaha. Záhony občas prekyprite hrabľami alebo kultivátorom, pôda tak lepšie udrží vlhkosť a rastliny nebudú vysychať. Pozorne sledujte aj suché či žlté listy a odkvitnuté kvety - priebežne ich odstraňujte. Rastlina tieto časti zbytočne vyživuje. Rovnako dôležité je odstraňovať aj burinu, a to ešte predtým, ako vyrastie, zakvitne a vysemení sa.


Pri záhonoch je dôležité odstraňovať aj burinu ešte predtým, ako vyrastie, zakvitne a vysemení sa


Živý plot
Živý plot je praktickým a veľmi vkusným riešením, ako si v záhrade dopriať súkromie. Väčšina druhov rastie pomerne rýchlo. Počas leta sú vhodné aspoň dva tvarovacie strihy - prvý v júni a druhý v auguste. Strihajte opatrne, veľké zásahy v lete dreviny neznášajú dobre. Tie si nechajte na skorú jar.

Úžitkové rastliny a plodiny
Hoci najlepším obdobím na výsadbu plodín je jar, aj v lete ešte môžeme čo-to stihnúť. Vďačná je najmä zelenina. Na vrchole leta môžete zasadiť mrkvu s kratším koreňom alebo reďkovky. Z úrody sa budete radovať už koncom sezóny. Letné ročné obdobie je tiež vhodné na opätovnú výsadbu šalátov. Zasaďte si napríklad polníček alebo špenát a tešte sa z ich lahodnej chuti až do prvých mrazov. 

Bylinky
Starostlivosť o bylinky je nenáročná a nevyžaduje veľké úsilie. Najdôležitejšie je umiestniť rastliny na správne miesto. Materina dúška, oregano, šalvia, saturejka, levanduľa či rozmarín milujú slnečné svetlo. Naopak, mäte, ligurčeku (maggi) alebo medvediemu cesnaku prospieva tieň. V kuchyni ich oceníte čerstvé, počas chladnejších mesiacov aj sušené. Ideálne je sušenie na bylinárskych sieťach, ale dobre vám poslúžia ja noviny, plech či papier na pečenie. Sušte v dobre vetranej miestnosti, bez priameho slnečného svetla.

Ovocné stromy a rastliny
V lete trpia najmä stromy s bohatou úrodou, ako jablone, slivky či hrušky. Uľavíte im odstránením menších plodov. Obľúbeným letným ovocím sú čerešne a jahody. Po zozbieraní čerešňovej úrody odporúčame strom orezať. Pozor, neplánujte však žiadne drastické zásahy! Úplne postačí odstránenie suchých konárikov. Pokiaľ chcete jahody rozmnožiť a získať tak kvalitnú novú výsadbu, urobte tak tesne pred tým, ako začnú rodiť.   

V letných suchách trpia najmä stromy s bohatou úrodou, ako jablone, slivky či hrušky. Uľavíte im odstránením menších plodov.


Krásna záhrada svojpomocne a bez veľkého úsilia


Mnoho ľudí volí takzvanú „zlatú strednú cestu“. Kotvenie stromov, inštaláciu závlažovacieho systému alebo stavbu chodníkov či altánku nechajte radšej na odborníkov. Vyrovnať povrch či vyčistiť pozemok zvládnete aj keď ste začiatočník. Šikovnejší z vás dokážu osadiť obrubník, postavť vyvýšené záhony alebo vysadiť drobné ovocie, zeleninu a trvalky. Poradíme vám, ako sa rozhodnúť pri výbere trávnika, stromov, rastlín aj plodín

Časovo nenáročný trávnik


Najnáročnejší na údržbu je športový a okrasný trávnik. Vyžadujú pravidelnú vlahu, kosenie, hnojenie a postreky. Sú tiež náchylné na choroby a škodcov. Najmenej náročným typom je takzvaná „lúka“ alebo „kvetový trávnik“. Najmenej náročným typom je takzvaná „lúka“ alebo „kvetový trávnik“. Lúka nepotrebuje prakticky žiadnu údržbu, maximálne občasné kosenie. Je tiež zdrojom potravy pre mnoho užitočných živočíchov. Nádherne oživý väčší pozemok či záhradu vidieckeho štýlu.

Veľká úroda za málo roboty 


Medzi najmenej náročné druhy ovocia a zeleniny patria čučoriedky, maliny, jahody, černice, kapusta, cesnak, uhorky a cukiny. Pri bobuľovom ovocí treba dodržať typ pôdy a svetelnosť, inak sú nenáročné. Hlávkovej kapuste postačí dostatočná vlaha. Sadí sa v apríli, zo skorej úrody sa môžete tešiť už v máji a júni. Cesnak sadíme na jeseň, kedy je úroda najbohatšia a najchutnejšia, vhodná je aj jar. Uhorky nechajte šplhať sa do výšky, napríklad po sieťke, nie po zemi. Dôležitá je tiež závlaha. Podobné princípy pestovania platia aj pre cukiny. 

Permakultúrna záhrada v harmónii s prírodou


Premakultúrna záhrada berie ohľad na prírodu a ekológiu. Nevyužívajú sa žiadne hnojivá, pesticídy, postreky či iná chémia. Takáto záhradka je v podstate samostatne fungujúci prírodný ekosystém. Permakultúrne princípy vychádzajú z prirodzeného fungovania lesa, ktorý je rozmanitý, živý a plodný, hoci sa oň nikto pravidelne nestará. Pri zakladaní vás bude stáť trochu viac času, avšak pravidelná starostlivosť je výrazne nižšia ako pri bežnej záhrade. Aké princípy dodržať?

·         Berte ohľad na región a podnebie. Nesaďte rastliny, ktoré sa v danej lokalite nevyskytujú.
·         Plodiny pestujte vo vhodných kombináciách, napríklad fazuľa + kaleráb + cvikla, alebo hrach + mrkva + kapusta. 
·         Burina je v tomto prípade žiadúca, nakoľko je súčasťou prirodzeného ekosystému. Púpava, žihľava aj skorocel je v poriadku. Ak je jej veľa, odstráňte ju mulčovaním (burinu udusí), nie chémiou.
·         Stavajte len z prírodných materiálov - kamene, prútie, drevená guľatina či palisády.
·         Zaobstarajte si vodný prvok, napríklad malé jazierko, ktoré sa postará o vlhkosť. Zároveň poslúži ako úkryt pre užitočné živočíchy, ako žaby, vtáky alebo hmyz.

.         Najdôležitejší bod je zavlažovanie záhrady. V obdobiach sucha sú najlepším pomocníkom objemné nádrže na zadržiavanie dažďovej vody, umiestnené pod odkvapmi. Na trhu existuje veľký výber druhov akumulačných nádrží.

Premakultúrna záhrada berie ohľad na prírodu a ekológiu. Nevyužívajú sa žiadne hnojivá, pesticídy, postreky či iná chémia.

FAQ


Aké záhradné práce robiť v lete?
Počas leta sú najväčším nepriateľom horúce teploty. Trávnik, rastliny aj stromy trpia na nedostatok zrážok a nízku vzdušnú vlhkosť. Pri starostlivosti je najdôležitejšia pravidelná zálievka. Pozorne sledujte suché či žlté listy a odkvitnuté kvety na rastlinách, priebežne ich odstraňujte.

Mesiace júl a august môžete využiť na hnojenie alebo postrek trávnika. Živý plot rastie pomerne rýchlo, počas leta sú vhodné aspoň dva tvarovacie strihy - prvý v júni a druhý v auguste. 

Na vrchole leta môžete zasadiť mrkvu s kratším koreňom alebo reďkovky. Z úrody sa budete radovať už koncom sezóny. Letné ročné obdobie je tiež vhodné na opätovnú výsadbu šalátov. 

Stromy s bohatou úrodou, ako jablone, slivky či hrušky obtrhajte od menších plodov. Uľavíte konárom. Po zozbieraní čerešňovej úrody odporúčame strom orezať. Pokiaľ chcete rozmnožiť jahody, urobte tak tesne pred tým, ako začnú rodiť.   

Aký trávnik je najmenej náročný na údržbu?
Najmenej náročným typom je takzvaná „lúka“ alebo „kvetový trávnik“. Lúka nepotrebuje prakticky žiadnu údržbu, maximálne občasné kosenie. Je tiež zdrojom potravy pre mnoho užitočných živočíchov. Nádherne oživý väčší pozemok či záhradu vidieckeho štýlu.

Aké rastliny sú nenáročné na starostlivosť?
Najmenej náročné sú dreviny, patria sem stromy, kríky aj liany. Vhodné sú: zlatý vtáčí zob, dráč obyčajný, bršlen, krušpán, tuja, cyprus, borievka, červienka, škumpa vlasatá, zlatý dážď alebo levanduľa.

Aké plodiny sa ľahko pestujú?
Medzi najmenej náročné druhy ovocia a zeleniny patria čučoriedky, maliny, jahody, černice, kapusta, cesnak, uhorky a cukiny.

Čo je to permakultúrna záhrada?
Premakultúrna záhrada berie ohľad na prírodu a ekológiu. Nevyužívajú sa žiadne hnojivá, pesticídy, postreky či iná chémia. Takáto záhradka je v podstate samostatne fungujúci prírodný ekosystém. Permakultúrne princípy vychádzajú z prirodzeného fungovania lesa, ktorý je rozmanitý, živý a plodný, hoci sa oň nikto pravidelne nestará. 

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií