Ak by som mala právomoc niečo zmeniť, určite by som sa snažila vytvoriť priateľskejšiu pôdu

03.08.2020
Je matkou a svoju profesiu si plní väčšinu času nad rámec bežného zamestnanca. Pustila sa do vybavovania stavebného povolenia na svoj rodinný dom, a tým každodenne demonštruje všetky informácie a strategické kroky vo svojej profesii. Prezradila, že najväčším potešením v týchto dňoch je pre ňu čím ďalej tým rýchlejšie dospievajúca dcérka. Jej skúsenosti s úradmi sú primárne pozitívne a jej hybnou silou je citovaná myšlienka "všetko sa dá, len treba vedieť ako," hovorí Ing. Nikola Karkošiaková, ktorá realizuje inžiniersku činnosť pre spoločnosť Do Domčeka.

"Som matka štvorročnej úžasnej dcéry, ktorá je celá ja. Ešte aj pri argumentácii používa rovnaké frázy, z čoho usudzujem, že ma čaká zaujímavý život, vlastne už teraz je zaujímavý. Stačí mi 30 sekúnd rozhovoru s ňou a cítim sa, akoby som sa rozprávala so svojim mladším, krajším a vnímavejším zrkadlom (veľký úsmev). Je to fantastické, pretože keď máš vedľa seba človiečika svojej krvnej skupiny, posúvaš sa vpred ani o tom netušíš, a to práve tak, že denne poukazuje na tvoje chyby."


Na úvod, hneď k veci. Ako sa ti pracuje v realitnej kancelárii Do Domčeka?
 
 Dobre (smiech). Pod vedením Lucie a v kolektíve pozitívnych a úprimných ľudí sa mi pracuje veľmi dobre. Mám priestor rozvíjať sa, zdokonaľovať sa a učiť sa od ľudí, ktorí už vedia, čo a ako v živote funguje.




Čo ťa viedlo k voľbe tohto povolania?
 
Lucia ma viedla (smiech). Mojou hlavnou voľbou bolo pracovať po jej boku. Ešte počas štúdia na vysokej škole som ju oslovila kvôli osobnému financovaniu. Slovo dalo slovo a ona ma oslovila so spoluprácou v realitnej kancelárii. Nevedela som, čo budem robiť. Nevedela som, či to zvládnem, či ma to bude baviť, a už vôbec som nevedela, či so mnou bude spokojná. Vedela som však, že chcem pracovať po jej boku, a že je to osoba, ktorá ma dokáže naučiť pracovať na čomkoľvek.  Vždy jej budem vďačná za to, že mala a má so mnou trpezlivosť. Som totiž v mnohých veciach tvrdohlavá.


  "Ako každý človek, ktorý túži prežiť svoj život v dome a má ambície si ho postaviť, pustila som sa do vybavovania stavebného povolenia. Na môj dom som si vybavila povolenie za cca 3 mesiace bez akejkoľvek znalosti zákona. Vtedy som si povedala, aké jednoduché a nechápala som, prečo toľko ľudí šomre na úradníkov." 


Kde vidíš svoju pozíciu v rámci portfólia pracovných činností vo firme povedzme o 5 rokov?
 
Dúfam, že budeme pracovať na vlastných veľkých developerských projektoch.





Čo máš na svojej profesii najradšej? Ktorá je tvoja najobľúbenejšia časť spolupráce s klientom?

Jednoznačne záver mojej práce. To je vtedy, keď už mám pre klienta pripravené právoplatné stavebné povolenie. Vtedy si vždy vychutnám úsmev a spokojnú tvár klientov. Keď mi klienti odchádzajú zo stola a ja zakladám spis do archívu, vždy si ho celý prelistujem a veľakrát sa usmievam, pretože som týmto klientom pomohla dostať sa bližšie k ich snu a prežila som s nimi kúsok ich života. Súčasne je tiež zaujímavý úvod mojej práce. Keď sa zoznamujem s projektom. Zbožňujem pocit, keď z projektu a z komunikácie s klientom viem vycítiť, akí títo ľudia sú. K čomu inklinujú. Aký majú vkus, alebo ako veľmi pedantní sú.

 
"Zbožňujem pocit, keď z projektu a z komunikácie s klientom viem vycítiť, akí títo ľudia sú."


Najzaujímavejšia skúsenosť? Zároveň skúsenosť, ktorá ti dala viacej do budúcna?
 
Neviem povedať jednoznačne ktorá moja skúsenosť je najzaujímavejšia alebo ktorá mi koľko dala a naučila. Jedno som však pochopila už na začiatku. VŠETKO SA DÁ, LEN TREBA VEDIEŤ AKO. A skôr alebo neskôr bude aj nemožné možné.

Aké kvality musí mať človek, ktorý sa venuje "inžinierskej činnosti"?
 
Keď chceš vybavovať stavebné povolenia, potrebuješ hlavne veľa trpezlivosti a vynikajúcu pamäť, pretože náš stavebný zákon má ďalších asi 150 nariadení a usmernení, ktorými sa treba riadiť.  Ďalšie čo potrebuješ, je mať čistú a otvorenú myseľ. Veľmi pomáha aj predstavivosť, a to poriadna dávka. Súčasne je potrebné vedieť nenaletieť všetkému, kto nám čo povie. A ak chceš byť naozaj v tomto obore dobrý, musíš vedieť čítať hru dopredu a predvídať niektoré kroky. Potom sa ti žije a dýcha ľahšie.


   "Osobne som mala veľmi pozitívnu skúsenosť. Keď som začala pracovať v realitnej kancelárii, odborne som sa formovala a snažila som sa využívať všetko, čo som sa kedy naučila. A tak som prioritne ostala pri povoleniach a k dnešnému dňu sú to 3 roky, čo vyrábam plné obálky papierov (smiech)."


Pripravuješ sa na prácu aj v rámci svojho voľného času? Ako?
 
Áno, pripravujem. Študujem vyhlášky, nariadenia, zákon, čítam články na internete. Stále sa vraciam k paragrafom stavebného zákona. Vo svojom vlastnom čase som absolvovala aj pár školení.




 
Ak by si mala vyššie právomoci, povedzme právomoc ministerky, čo by bola prvá vec resp. zmena, ktorú by si zaviedla v rámci legislatívy? 
 
Keď by som mala právomoc niečo zmeniť, určite by som sa snažila vytvoriť priateľskejšiu pôdu pre zamestnancov štátnej správy. Je potrebné ich vzdelávať. Možno aj nejakým spôsobom nabudiť, omladiť. Tiež je podľa mňa zbytočné, aby som vyrábala toľko obálok, keď je v dnešnej dobe všetko maximálne elektronické. Šetriť životné prostredie a nekŕmiť archívy papiermi by bol cieľ, ktorý by som si ako „kompetentná a oprávnená osoba“ určila ako prioritu. Ďalším mojim cieľom by bolo zjednotiť postupy všetkých stavebných úradov, pretože aj v tomto prípade sa stáva, koľko ľudí, toľko chutí.

                                               
"Šetriť životné prostredie a nekŕmiť archívy papiermi by bol cieľ, 
  ktorý by som si ako „kompetentná a oprávnená osoba“ určila ako prioritu."
 

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií