Vlastný bazén krok za krokom: Aký sa vám oplatí najviac a čo zohľadniť?

11.05.2023
S letom prišla aj sezóna kúpania. Omrzeli vás preplnené kúpaliská či jazerá? Už dlhšie túžite po vlastnom bazéne a súkromí? Pripravili sme pre vás podrobný prehľad toho, koľko stojí bazén a čo pred jeho výstavbou potrebujete vedieť.

Vo veľkoobchodoch pre kutilov alebo cez internet si dnes viete vlastný bazén zaobstarať už za pár stoviek. Väčšina takýchto produktov je však nafukovacia, v dôsledku čoho vám radosť z kúpania často vydrží iba jednu sezónu. Pri zapustenom bazéne sú počiatočné náklady vyššie, no investícia sa vám vyplatí dlhodobou dovolenkovou atmosférou priamo u vás na záhrade. 

Premyslite účel

 
Ešte skôr, než sa pustíte do plánovania a príprav na stavanie vlastného bazéna, rozmyslite si, na čo ho budete využívať. Od toho sa bude odvíjať všetko ostatné. 

Vírivka
Väčšinou sa pre ňu rozhodujú staršie páry, ktorým už deti vyleteli z hniezda a túžia po zaslúženom oddychu. Nie je to však pravidlo. Vírivkám sa tešia aj mladšie ročníky či rodiny s deťmi. Záleží len od vašich konkrétnych preferencií. Skvele dotvoria záhradu, väčšie terasy alebo dvor víkendovej chatky. Vhodné sú aj do interiéru.

Nadzemný bazén
Deti vám doma pília uši a vy im chcete dopriať ich osviežujúci kútik? Ak máte malých drobcov alebo si bazénom nie ste istí, postačí vám aj nafukovací. Zoženie ho už od 20 eur, pričom pri tejto cene je jeho priemer zhruba 2 metre. Väčší bazén s priemerom asi 4,5 metra vás bude stáť okolo stovky. Takéto typy už disponujú aj filtrom na vodu. Nadzemné bazény s pevnou konštrukciou stoja približne od 200 do 900 eur.

Zapustený bazén
Ak túžite po plnohodnotnom bazéne, v ktorom sa pohodlne vykúpe niekoľko osôb naraz a zmestí sa aj nafukovačka, určite stavte na bazén zapustený do zeme. Môžete doň umiestniť aj protiprúd, svetlo, postupné dno či murované schodíky. Zvoliť môžete bazénové teleso, keramické, nerezové alebo betónové prevedenie. Najbežnejší je betónový bazén a práve tomuto typu sa v článku venujeme bližšie.

Svojpomocne alebo na kľúč?

 
Ak sa rozhodnete zveriť svoj bazén do rúk profesionálnej firme, budete mať stavbu bez starostí. O všetky práce, od výkopu, murovania, stierkovania či fóliovania až po materiál, sa postarajú odborníci. Ceny začínajú na sume zhruba 12 000 eur v základnom prevedení. 
Celkový odhadovaný čas na výstavbu murovaného bazéna na kľúč je zhruba 2-4 týždne. Táto doba však odráža len reálne práce spojené so stavbou. Úprava okolia, vrátane položenia dlažby, predstavuje čas aj financie navyše, s ktorými by ste mali rátať. 

Stále viac ľudí sa však rozhoduje pre svojpomocne postavený bazén, lákavý je najmä nízky počiatočný náklad. Ten môže začínať už niekde na sume 4 000 eur. Najskôr Ak si netrúfate na celý proces, časť nechajte majstrom.

Stavebné povolenie je nutné

 
Každý nový bazén musí byť schválený úradmi. Po plánovaní podajte oficiálnu žiadosť na príslušné orgány. Tá musí obsahovať detailný popis stavby a tiež to, ako budú splnené bezpečnostné normy. Proces schvaľovania sa líši podľa mesta, zväčša však netrvá dlhšie ako 6 týždňov. V hlavnej, teda letnej sezóne, sa pripravte na dlhšie čakanie. Ak riešite bazén na kľúč, firma povolenia zväčša vybaví za vás.

Vyberte vhodné miesto

 
Zapustený bazén nemôžete umiestniť kdekoľvek. Výkopové práce sa vykonávajú do istej hĺbky, na mieste určenia by sa preto nemali nachádzať žiadne rozvody. Pôda by nemala byť príliš tvrdá, skontrolujte aj výšku podzemnej vody. Vyberajte slnečné miesto, bez blízkosti stromov. Počas veterných dní by vám do vody mohlo napadať množstvo listov či iných nečistôt. Ponad bazén tiež nesmie viesť elektrické napätie. 

Pokiaľ splníte vyššie uvedené faktory, riaďte sa pocitom. Chcete bazén skôr do rohu, kde bude pekne v súkromí? Alebo ho necháte vyniknúť v strede záhrady? Je to len na vás a na vašom vkuse. Mnohým ľudom sa osvedčilo umiestnenie v blízkosti terasy alebo altánku, čím vznikne priestor na socializáciu. Zároveň, keď sú deti v bazéne a vy chcete debatovať alebo si čítať knihu, máte ich pod dohľadom.

Zvoľte rozmer a tvar

 
Túžite po okrúhlom, oválnom alebo obdĺžnikovom tvare? Alebo chcete skôr niečo atypické? Pri plánovaní myslite aj na priestor navyše. Využijete ho napríklad pre navijak na plachtu alebo zastrešenie. Obrysy bazéna si do zeme zaznačte kolíkmi a stužkou a aspoň jeden deň sledujte, či ste s výberom spokojní. 

Začnite stavebné práce

 
Rozmer bazéna je tiež dôležitý pre určenie ceny a rozsahu stavebných prác. Napríklad, obdĺžnikový bazén s rozmerom 4x3 m a s hĺbkou 1,75 m má objem 21 m3. Ten sme vyrátali vzorcom: dĺžka*šírka*výška. Čo sa týka výkopových prác, približná cena za ručné kopanie je zhruba 30 eur za m3. V tomto prípade rátajte s cenou okolo 630 eur. 
Zvoliť môžete aj výkop minibágrom, kde je cena cca 28 eur za hodinu. Skúsenosti poskytovateľov týchto služieb odhadujú výkop priemerného bazéna do 4 hodín. 

Po vyhĺbení jamy je potrebné vybetónovanie dna. Betón musí byť rovný, hladký a suchý. Potom príde na rad stavba bočných stien z tvárnic s výstužou. Nasledujte obruba bazéna a budovanie technologickej šachty. 

Do tohto momentu ste mohli stavebné práce, ak ste šikovnejší, zvládnuť aj sami. Fóliovanie však radšej nechajte na odborníkov. Steny aj dno musia byť pred jej položením dokonalé hladké a vystierkované. Každá nerovnosť bude viditeľná. Montáž technológií radšej tiež nechajte na profesionálov. Niektoré bazénové technológie je nutné inštalovať ešte pred betónovaním.

Dolaďte okolie

 
Okolo bazéna sa odporúča vytvoriť lem s minimálnou šírkou 1 m. Na jednom mieste, ideálne tam, kde sa do bazéna vchádza, by mal mať šírku aspoň 2 až 3 m. Sem pohodlne umiestnite dekorácie, kvety, sedenie, ležadlá alebo slnečník.

Dolaďte okolie dekoráciami a kvetmi, nezabudnite tiež na priestor kde si umiestnite sedenie alebo ležadlá
 
Materiál obloženia by mal byť odolný voči mrazom, dažďu, horúčavám aj opotrebovaniu. Najčastejšie sa využíva betón, kameň alebo exotické drevo. Obľúbená je najmä travertínová dlažba, ktorá v lete nepáli a nešmýka sa

Pokiaľ vidíte zo záhrady k susedom, zvážte živý plot alebo zástenu. Vytvoríte súkromie pre seba, zároveň nebudete vodnými radovánkami rušiť susedov. 

Zvážte výhody zastrešenia

 
Zastrešenie bazéna môže predĺžiť kúpaciu sezónu až o 3 mesiace. Jeho najväčšou výhodou je šetrenie nákladov na ohrev. Cez steny pôsobia slnečné lúče intenzívnejšie, čím sa voda lepšie zohreje. Taktiež znížite náklady na údržbu, keďže do vody nepadajú nečistoty. Navyše sa zvýši aj bezpečnosť v okolí bazénu.

Pripravte sa na pravidelnú údržbu

 
O bazén sa treba starať, na čo sa pripraviť:

  • bazén sa spravidla napúšťa na začiatku sezóny, potom iba dopúšťate. 
  • čo sa týka spotreby vody, aktuálna cena za 1 m3 (1 000 litrov) mestskej vody je od zhruba 2 do 3 eur, podľa regiónu. Celkovo vás teda napustenie bazéna s objemom 21 m3 vyjde od 42 do 63 eur.
  • pokiaľ máte studňu, je to pre vás ekonomicky výhodné, keďže platíte len za elektrickú energiu spotrebovanú na čerpanie. 
  • pozor však, pri studňovej vode je potrebný rozbor! Často obsahuje množstvo železa, mangánu a fosforečnanu, čo spôsobuje tvorbu rias.
  • hneď po napustení zmerajte pH a tvrdosť. Ideálne pH je od 7,0 do 7,4. Tvrdosť by nemala byť vyššia ako 18 °N. Správne hodnoty dosiahnete chemickými prostriedkami. S ich výberom si nechajte poradiť v obchode. Pre optimálne výsledky treba hodnoty merať aspoň raz za týždeň. 
  • čistenie sa odporúča každý deň - buď manuálne sieťkou na nečistoty, alebo špeciálnym bazénovým vysávačom. 
  • aspoň raz týždenne je dobré vyčistiť kefou aj steny bazéna. 
  • dezinfekciu zabezpečia chlórové alebo bezchlórové prípravky, o ich použití vám taktiež odporúčame poradiť v špecializovanom obchode.

Často kladené otázky

 
Nadzemný alebo zapustený bazén?
Ak máte malé deti, alebo si bazénom nie ste istí, postačí vám aj nadzemný bazén. Nafukovací s priemerom 2 metre zoženiete už od 20 eur. Väčší bazén s priemerom asi 4,5 metra vás bude stáť okolo stovky. Takéto typy už disponujú aj filtrom na vodu. Nadzemné bazény s pevnou konštrukciou stoja približne 200 až 900 eur. Ak však túžite po plnohodnotnom bazéne na niekoľko rokov, určite stavte na zapustený. Zvoliť môžete bazénové teleso, keramické, nerezové alebo betónové prevedenie. Najbežnejší je betónový bazén.

Ak túžite po plnohodnotnom bazéne na niekoľko rokov, stavte na zapustený bazén


Koľko stojí výstavba bazéna?
Záleží, či si chcete bazén nechať postaviť na kľúč firmou alebo to zvládnete svojpomocne. Firma vám bazén postaví od 12 000 eur, bez nej náklady začínajú už na 4 000 eur. 

Ako dlho trvá stavba bazéna?
Pri využití služieb firmy trvá stavba zhruba 2-4 týždne. Pokiaľ sa rozhodnete bazén stavať svojpomocne, všetko záleží od vašich časových možností, či budete mať pomocnú silu, privoláte si na niektoré práce majstrov alebo aká bude ich časová dostupnosť. 

Ako napustiť bazén vodou a koľko to stojí?
Bazén sa spravidla napúšťa na začiatku sezóny, potom iba dopúšťate. Čo sa týka spotreby vody, aktuálna cena za 1 m3 (1 000 litrov) mestskej vody je od zhruba 2 do 3 eur, podľa regiónu. Druhou možnosťou je napúšťanie z vlastnej studne, tu je však potrebný rozbor. Často obsahuje množstvo železa, mangánu a fosforečnanu, čo spôsobuje tvorbu rias. 

Čo všetko treba na údržbu bazéna?
Hneď po napustení zmerajte pH a tvrdosť, merajte ich pravidelne raz za týždeň. Ideálne pH je od 7,0 do 7,4. Tvrdosť by nemala byť vyššia ako 18 °N. Správne hodnoty dosiahnete chemickými prostriedkami. Čistenie sa odporúča každý deň, buď manuálne sieťkou na nečistoty, alebo špeciálnym bazénovým vysávačom. Aspoň raz týždenne je dobré vyčistiť kefou aj steny bazéna. Dezinfekciu zabezpečia chlórové alebo bezchlórové prípravky.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií