Prečo je obhliadka nehnuteľnosti dôležitá?

13.06.2019
Na prvý pohľad možno jednoduchá otázka, ale o to podstatnejšia.

Každodenne nakupujeme rôzne veci v rozdielnych cenových kategóriách. Nad tými, ktorých kúpu máme zaužívanú, sa častokrát už ani nepozastavujeme a berieme ju automaticky. 

Kúpa nehnuteľnosti takou samozrejmosťou pre mnohých z nás nie je, a preto je k nej potrebné pristupovať pozorne, s trpezlivosťou.

Niektorí z nás si prejdú kúpou či predajom nehnuteľnosti len raz za život. Realitný maklér túto situáciu chápe, a z toho dôvodu pristupuje ku každému obchodu špecificky a s citom. Je tu preto, aby riešil každú situáciu a eliminoval tým klientove obavy.

Keď sa do úvahy vezme hodnota kupovanej nehnuteľnosti, na ktorú si klient v mnohých prípadoch berie hypotéku, sa tento moment stáva výnimočným životným krokom. 

Prvou, a zdá sa, najdôležitejšou časťou kúpy je obhliadka nehnuteľnosti. Kupujúci si dnes už môže prečítať o nehnuteľnosti skoro všetky informácie z inzercie, či dokonca si ju detailne prezrieť z virtuálnej prehliadky. Obhliadka je aj napriek tomu pre kupujúceho zásadnou, hlavne čo sa týka dojmu a utvrdenia sa v informáciách, ktoré mu poskytla inzercia. Taktiež je potrebné sa dozvedieť viac informácií napríklad o lokalite, susedoch a potvrdiť si aj prípadné nezrovnalosti, o ktorých ho bude informovať realitný maklér. V každej nehnuteľnosti sa môžu skrývať nedostatky. Preto je dobré keď si aj klient pripraví dopredu otázky, ktoré ho najviac zaujímajú a spýta sa na informácie, ktoré sú pre neho špecificky dôležité. Častokrát nemusia byť na obhliadke spomenuté ako napríklad: tvrdosť a kvalita vody v nehnuteľnosti, blízkosť plavárne či fitness centra pre športovo aktívnych ľudí, hrúbka zateplenia nehnuteľnosti a mnohé iné otázky, ktoré sa pri každom špecifickom klientovi a jeho nárokoch vyskytnú. 

Nezabudnite, že ešte pred rezerváciou máte možnosť obhliadku absolvovať aj dva či trikrát pred tým, než sa pevne rozhodnete. Záleží na veľkosti nehnuteľnosti a náročnosti vašich otázok. Úlohou realitného makléra je teda to, aby vám vyzistil čo najdetailnejší opis nehnuteľnosti, a to aj v otázkach, ktoré možno sám majiteľ nevie zodpovedať t.j. od správcu bytového družstva, súdneho znalca, vodární, elektrární, mesta a pod.



Ešte jednu dôležitú vec nesmieme pri kúpe nehnuteľnosti opomenúť. Tou je pocit, ktorý je niekedy rozhodujúci.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií