Kúpna cena vs. hodnota nehnuteľnosti vs. výška hypotéky

05.06.2020
Zaujímate sa o kúpu nehnuteľnosti prostredníctvom financovania z úveru? 

Určite ste počuli, že banky 100%-né hypotéky viac už neposkytujú. Napriek tomuto faktu však niektorí klienti ešte stále žijú v mylnej predstave, že im banka poskytne hypotéku v plnej hodnote kúpnej ceny nehnuteľnosti, či dokonca vyššiu. 

 Táto predstava už ale viac nezodpovedá skutočnosti. Faktom je, že banky pri schvaľovaní hypotéky vychádzajú z 2 hodnôt, a tými sú: 

  • 1. Kúpna cena nehnuteľnosti, pokiaľ ide o kúpu
  • 2. Hodnota nehnuteľnosti, ktorá je na znaleckom posudku
Pri financovaní kúpy nehnuteľnosti banka vychádza z tej nižšej hodnoty. Maximálna hodnota hypotéky, ktorú dnes banky pre klienta poskytujú, je vo výške 90% alebo 80% hodnoty nehnuteľnosti. Závisí to aj od lokality a ratingu (bonity) klienta. 

Vy ako kupujúci teda musíte počítať s tým, že kúpnu cenu nehnuteľnosti budete musieť dofinancovať buď z vlastných finančných prostriedkov alebo iným úverom z banky – spotrebným úverom, či úverom zo stavebnej sporiteľne. 

V tomto prípade je najlepšou voľbou pre kupujúceho poradiť sa s finančným špecialistom, ktorý mu vie nastaviť tú najvýhodnejšiu možnosť financovania. 

Keď je kupujúci schopný zaplatiť celú kúpnu cenu, prípadne získať finančné prostriedky na rekonštrukciu, či má dokonca vo financiách rezervu, môže sa sústrediť na príjemnejšie veci spojené s novým bývaním. 

 Zaujala vás táto téma a chcete vedieť viac? Dohodnite si s nami nezáväzné osobné stretnutie, radi vám poradíme, ako na to.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií